I u petak razmjerno toplo, gdjegod i vruće, ali na zapadu i nestabilno

12.05.2022.

17:58

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: Vrijeme / HRT

"Sve što je lijepo, kratko traje.", poznata je izreka koju bi ljubitelji suhog, sunčanog i iznadprosječno toplog vremena mogli primijeniti i ovih dana u mjesecu. Naime, ovaj je četvrtak ponegdje u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj bio prvi vruć dan ove godine. Ovako rano u svibnju nije ga bilo šest godina.
Toplije nego što je uobičajeno bilo je i u ostalim krajevima, i to ne samo poslijepodne, nego većinom i ujutro. Bit će i sljedećih dana pa se već sada može reći da poznati "ledeni sveci" ove godine neće opravdati svoj naziv. Štoviše, nakon uglavnom prosječno toplog, gdjegod i hladnijeg prvog svibanjskog tjedna, razdoblje od 8. do 18. svibnja bit će među toplijima u znanoj povijesti mjerenja ovog dijela godine, barem ponegdje u kopnenom području čak i među najtoplijima. Kao da je već ljeto!

No, nakon dva uzastopna diljem Hrvatske suha dana - kakva nismo imali još od prve polovine travnja - od petka će ponovno biti nestabilnije, najprije samo u zapadnim kopnenim krajevima, zatim i u ostalima, za vikend posebice u gorju i Dalmaciji.

U ponedjeljak će pljuskovi biti vrlo rijetki, ali u utorak vjerojatno opet česti, osobito na kopnu, dok će na Jadranu atmosfera ipak biti malo stabilnija. No, kad već posvuda nećemo imati suhe dane, vjerojatno će mnoge koji planiraju aktivnosti na otvorenome veseliti iznadprosječna toplina, većinom bez nekog vjetra koji bi mogao stvarati znatnije nevolje.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u petak razmjerno toplo, gdjegod i vruće, ali na zapadu i nestabilno

I u petak će ponegdje u istočnoj Hrvatskoj biti vruće, ali i oblačnije nego tijekom četvrtka. Vjerojatnost pljuskova poslijepodne se povećava uglavnom u zapadnoj Slavoniji i Podravini. Zapuhat će mjestimice umjeren sjeverni vjetar, u znatno nestabilnijoj središnjoj Hrvatskoj i sjeveroistočni. Poslijepodnevni pljuskovi u središnjoj će Hrvatskoj biti česti, ali ne u svim mjestima. Ponegdje su moguće i munje i gromovi. Jutro će većinom biti malo toplije nego u četvrtak, ali će najviša dnevna temperatura biti niža - uglavnom od 26 do 29 °C.

Razmjerno toplo i na još suhom i većinom sunčanom sjevernom Jadranu i u oblačnijem gorju, gdje također "prijete" poslijepodnevni lokalni pljuskovi i grmljavina, osobito u Gorskome kotaru. Vjetar uglavnom slab, a more mirno ili samo malo valovito.

Podjednako valovito u petak i na srednjem Jadranu, premda uz zamjetniji jugozapadni vjetar uz obalu te sjeverozapadni na otvorenome moru. Uz malo ili nimalo oblaka uz more će najniža temperatura zraka biti od 14 do 17 °C, a najviša oko 26 °C. U unutrašnjosti Dalmacije jutro svježije, a danju toplije, oko 30 °C.

I na jugu Hrvatske razmjerno toplo. I pritom stabilno, čak pretežno vedro, prijepodne uz slab vjetar, a poslijepodne ponegdje umjeren sjeverozapadni, osobito na malo valovitom otvorenome moru.

Za vikend većinom nestabilnije

Premda se ne može jamčiti sasvim suho - i sljedećih će dana južni dio Jadrana biti njegov najstabilniji dio. Sjevernije je veća vjerojatnost lokalnih pljuskova i grmljavine, osobito u subotu - kada je podno Velebita lokalno moguća jaka bura - a u nedjelju uglavnom na srednjem Jadranu.

Najnestabilnije će tijekom vikenda biti u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, dok će u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj prevladavati suho pa i sunčano, većinom uz ponovni porast dnevne temperature, nakon što će subota biti manje topla.


Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!