Utorak djelomice sunčan i razmjerno hladan, mraz, magla, bura, jugo

12.12.2022.

14:29

Autor: Dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

"U utorak još uglavnom suho, uz barem kraća sunčana razdoblja, a kiša će se veći dio dana zadržavati na otvorenom moru.

No, nažalost, od sredine tjedna nova oborina, na Jadranu i uz njega opet i veća količina, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, a nekima neće odgovarati ni ponovno jugo, gdjekad i jako. U kontinentalnom području je u početku moguća i poledica.

Potkraj vikenda raste vjerojatnost za prestanak oborina i stabilizaciju atmosferskih prilika, ali na Jadranu i ponovno jaku i olujnu buru.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Utorak djelomice sunčan i razmjerno hladan, mraz, magla, bura, jugo

Dr. sc. Tanja Renko: "U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavajuće sunčano vrijeme, no unatoč dosta sunčanih sati bit će prilično hladno, ujutro ponegdje i maglovito, osobito u Posavini. Temperatura će se noću spustiti i ispod -5 °C, a popodne, kada će lokalno zapuhati do umjeren jugoistočnjak, bit će većinom između 0 i 3 °C.

Podjednake vrijednosti temperature mjerit će se i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će se magla često zadržavati veći dio prijepodneva. Potom djelomice sunčano uz slab vjetar.

Pravi zimski ugođaj vladat će gorskim predjelima, ujutro nerijetko i uz temperaturu oko -10 °C, a i najviša dnevna u većini mjesta bit će negativna. Mjestimična magla se po nekim kotlinama može zadržati cijelo prijepodne, zatim će se poslijepodne postupno naoblačiti te su prema večeri moguće slabe oborine. Na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno, a sunčana razdoblja vjerojatnija su prijepodne. Puhat će umjerena i jaka bura i istočnjak.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije već tijekom prijepodneva porast naoblake, na udaljenijim otocima moguće i malo kiše, a prema večeri će je biti i ponegdje duž obale. Većinom umjerenu buru zamijenit će istočnjak, potom jugo. Ujutro je osim u unutrašnjosti i duž obale moguć mraz.

I na krajnjem jugu Hrvatske će bura postupno okretati na jugo s kojim će biti sve više oblaka pa će poslijepodne prevladavati oblačno vrijeme i prema večeri će mjestimice biti kiše. Jutro će biti hladno, lokalno moguće i uz mraz pri tlu, a dnevna temperatura također niža od uobičajene za doba godine."

Ponovno oblačnije, uz oborine

"Već od srijede temperatura zraka na Jadranu u porastu što će biti zamjetnije u prilično vjetroviti četvrtak i petak - naime jugo i južni vjetar će biti i olujne jakosti, a uz vjetar probleme idućih dana mogu ponovno stvarati obilnije oborine.

U unutrašnjosti u nastavku tjedna umjereno i pretežno oblačno s povremenom oborinom, većinom kišom, uz koju zbog hladnog tla treba računati i na mogućnost izraženije poledice, a s novim zahladnjenjem pokraj petka bit će i susnježice i snijega.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!