Stižu "minusi" - sklonite osjetljivo bilje, pazite na vodu i hranu za životinje

11.12.2022.

14:00

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje

agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje

Foto: HRT / HRT

Hladni val koji nam stiže donosi vrijeme primjerenije ovom dobu godine od dosadašnjeg iznadprosječno toplog. Svakako je zadnji tren za skloniti osjetljivo bilje od hladnoće, a dodatnu pažnju zahtijevat će i briga oko životinja u pripremi hrane i vode.

U sjeverozapadnim krajevima i gorju u prvom dijelu tjedna najniže jutarnje vrijednosti temperature zraka mjestimice mogu doseći i -12 °C. Hladno će biti i tijekom dana, a najviše dnevne vrijednosti vjerojatne su sredinom tjedna. I na Jadranu početkom razdoblja hladnije, uz moguće negativne vrijednosti u zaobalju i sjevernim predjelima, a od sredine tjedna ipak toplije vrijeme.

Nova kiša nadoknađuje manjak tijekom godine
te će je u cijeloj Hrvatskoj biti sredinom tjedna i za vikend. Znatne količine izgledne su na Kvarneru, u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Uz kišu, u kopnenom je području moguća i susnježica, ponegdje i snježni pokrivač. Za planiranje radova ipak pratite dnevne prognoze oborine, između ostalog - i u HRT METEO aplikaciji.

Tlo se rashlađuje, u gorju može doći i do smrzavanja površinskog dijela
. Srednje dnevne vrijednosti temperature tla na 10 cm dubine u nizinama će vjerojatno biti oko 2 °C, u gorju oko 1 °C, a uzduž Jadrana oko 7 °C.

Dakle, u nizinama hladno, uz mogući snježni pokrivač, a u gorju i dijelovima Jadrana znatne količine oborine. Kako sve prognoze ne bi bile sive, Sveta Luce će ipak ukazati nešto sunčanih sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!