U subotu većinom suho i sunčano, ponegdje i vruće

11.06.2021.

17:58

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: HRT / HRT

Vjerojatno je mnogima, ne samo meteorolozima, dosadilo ovo nestabilno razdoblje, koje će potrajati do nedjelje, u kojem se često čuje "lokalni pljuskovi", "mogući", "vjerojatni"... A kako i ne bi kada tijekom posljednjih mjesec dana samo 2 dana - i to ne uzastopna - kiša nije zabilježena baš nigdje u Hrvatskoj. No, za moguću utjehu, barem zemlja nije posvuda suha kao što već jest u Dalmaciji. A bit će i više...

U pretežno sunčanu subotu pljuskovi će biti rijetki, a opet češći u oblačniju i u većini krajeva vjetrovitiju nedjelju. Od ponedjeljka pak napokon počinje dugotrajnije stabilno razdoblje, u kojem će se čuti samo "suho" i "sunčano", te najprije razmjerno svježe, zatim toplije, čak i vruće. Na uglavnom vedrom Jadranu uz ponovno često tople noći, kakve će početkom novoga tjedna izostati, iako su se već vjerojatno mnogi na njih naviknuli. Ni more se početkom tjedna neće zagrijavati kao prošlih dana jer će ga bura promiješati. Srećom, ne jako ni dugotrajno...


U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

U subotu većinom suho i sunčano

U pretežno sunčanu subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu lokalne nestabilnosti bit će rjeđe nego prošlih dana. Osim njih, zamjećivat će se i sjeverozapadni vjetar, te najniža jutarnja temperatura zraka od 12 do 15 °C pa najviša poslijepodnevna oko 28 °C.

U većini središnje Hrvatske toplije jutro nego na istoku, ponegdje i poslijepodne, koje će biti gotovo pa vruće. Nakon sunčanog, gdjegod i vedrog prijepodneva slijede razvoji oblaka, samo ponegdje uz mogućnost kratkotrajnih pljuskova, uglavnom u Međimurju i dijelu Zagorja.

Ni u gorju neće biti sasvim stabilno, ali će vjerojatnost za pljuskove biti mala, i to uglavnom u Lici. Sunčanije na sjevernom Jadranu, najprije uz buru, zatim maestral. Temperatura zraka ujutro uz more od 17 do 20 °C, u gorju 9 do 11 °C, a poslijepodne 25 do 27 °C, u unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu 28 i 29 °C.

Još toplije u Dalmaciji, često i vruće, uz slabu do umjerenu buru pa mjestimice jak maestral, uz more gdjekad i umjereno valovito, temperature oko 22 °C. Osim vedrine, poslijepodne će biti i oblaka, a u unutrašnjosti, u pograničnom području, možda i ponekog pljuska.

Ni u Konavlima se ne može jamčiti sasvim suha subota jer su mogući lokalno izraženiji razvoji oblaka. No, uz more krajnjeg juga Hrvatske sunčano, većinom i vedro, uz slabu do umjerenu buru pa umjeren, ponegdje i jak maestral. Temperatura zraka ujutro od 16 do 21 °C, poslijepodne 28 do 30 °C.

U nedjelju još promjenjivo pa stabilnije


I tijekom oblačnije, promjenjivije i na kopnu vjetrovitije nedjelje vruće će biti ponegdje u unutrašnjosti Dalmacije, vjerojatno i Istre, dok će u sjevernijim krajevima jutarnja temperatura biti viša od subotnje, a poslijepodnevna niža. Još svježije početkom novoga tjedna, ali i stabilnije, uz malo oblaka, osobito u utorak u većini krajeva i nimalo.

I na Jadranu od ponedjeljka stabilno, čak pretežno vedro, ujutro uz mjestimice jaku buru s olujnim udarima, ali svježije nego tijekom nedjelje - često vruće, s lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!