Situacija anticiklonalna - zimi ne svima zahvalna

18:49 / 11.02.2021.

Autor: Zoran Vakula

emisija Vrijeme

emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

Nakon jednog od najtoplijih početaka veljače u znanoj povijesti, od ovoga četvrtka počelo je osjetno hladnije razdoblje koje će potrajati barem tjedan dana, i u kojem postoji umjerena, ponegdje i velika opasnost od hladnog vala koji može djelovati na zdravlje. Pritom će na kopnu prevladavati suho, uz dosta sunčanog vremena, ali do subote i cjelodnevne "minuse", ujutro mjestimice i dvoznamenkaste. Manjih će već od petka biti i na Jadranu, gdje će povremeno jaka i olujna bura pojačavati hladnoću, a i onemogućavati normalno prometovanje, osobito za vikend. Uz to valja spomenuti i subotnju mjestimičnu kišu, čak i snijeg, uglavnom na južnom i dijelu srednjeg Jadrana. A nakon toga, unatoč hladnoći, vjerujem da će se na suncu mnogi osjećati bolje nego tijekom nedavnog juga.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U petak većinom sunčano, ali razmjerno hladno, na Jadranu i vjetrovito

Nakon u noći i ujutro ponegdje jake bure - tijekom petka će na jugu Hrvatske biti manje vjetrovito, ali hladnije nego u četvrtak- iako prevladavajuće sunčano, osobito prijepodne. Ujutro od -2 do 3 °C, a poslijepodne oko 7 °C.

Podjednako razmjerno hladno, uz jutarnje "minuse" i ponegdje uz more, bit će i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije. Bura će oslabjeti, ali će još mjestimice biti jaka, na udare i olujna, uz more umjereno valovito i valovito, prema otvorenome i jače valovito. Nakon sunčanog prijepodneva, u nastavku će dana oblaci biti sve mnogobrojniji.


I u gorju i na sjevernom Jadranu poslijepodne oblačnije od prijepodneva. Pritom bura i dalje često jaka, podno Velebita lokalno i olujna, vjerojatno i s orkanskim udarima. Jutarnja temperatura uz more od -3 do 2 °C, u unutrašnjosti Istre oko -5 °C, a u gorju većinom od -15 do -10 °C. I danju u gorju "negativna", a uz more od 2 do 5 °C.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano, ali hladno, uz cjelodnevne "minuse", pri čemu osobito valja upozoriti na najnižu noćnu i jutarnju temperaturu, koja će se spuštati i do oko -9 °C, što bi osobito teško mogli podnositi beskućnici, kao i oni u slabo grijanim kontejnerima i montažnim kućicama na Banovini.

Hladnoća neće izostati ni u Slavoniji, Baranji i Srijemu, iako će biti sunčano, gdjekad i bez oblačka. Osjet hladnoće pojačavat će slab do umjeren sjeverozapadnjak.

I sljedećih dana razmjerno hladno, osobito na Jadranu i vjetrovito

I sljedećih dana razmjerno hladno, na kopnu uz najnižu temperaturu ponegdje i nižu od -10 °C, a i najviša će u subotu većinom biti negativna. Osjećaj hladnoće pojačavat će često umjeren vjetar, gdjegod i jak. Pritom za vikend opet oblačnije, mjestimice uz malo snijega, uglavnom u gorju, unutrašnjosti Dalmacije i posebice u Konavlima, a u ponedjeljak pretežno sunčano.

Na Jadranu u ponedjeljak vjerojatno i vedro. No, za vikend također promjenjivo oblačno, uglavnom u subotu na južnom i dijelu srednjeg Jadrana uz mjestimice malo kiše, pa i snijega. Uz umjerenu i jaku buru, ponegdje i olujnu, i to ne samo na udare, temperatura zraka bit će razmjerno niska, tijekom noći i jutra većinom u "minusu" pa postoji umjerena, većinom čak i velika opasnost od hladnog vala koji može djelovati na zdravlje.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!