17:51 / 10.08.2021.

Autor: Zoran Vakula

U srijedu uglavnom sunčano i vruće, ali nestabilno

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: HRT / HRT

U usporedbi s utorkom, sljedećih će dana na Jadranu biti više sunčanog vremena, uz koje će temperatura još malo porasti, pa će - unatoč za ovaj dio godine očekivanoj vrućini - ovo razdoblje ipak biti toplo kao rijetko koje u drugom tjednu kolovoza. Stoga je velika, u četvrtak čak i vrlo velika opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje.

Upozoriti valja i na ponegdje jaku buru u noći sa srijede na četvrtak te u četvrtak ujutro, a prije toga - na kopnu u srijedu moguće izraženije pljuskove i grmljavinu.

Zatim do potkraj nedjelje znatno stabilnije, uz poneki pljusak moguć uglavnom u gorju, gdje će se lakše podnositi vrućina i sparina. Ne zanemarujte ih. I ponašajte se odgovorno kako biste izbjegli barem neke od prijetećih nevolja.

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U srijedu većinom sunčano i vruće, ali nestabilno

Osim što će srijeda u istočnoj Hrvatskoj biti pretežno sunčana te i dalje iznadprosječno topla - bit će i razmjerno nestabilna, pri čemu je povećana vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu u Posavini te zapadnoj Slavoniji i Podravini.

Nestabilnosti su još vjerojatnije u središnjoj Hrvatskoj, gdje su mogući i izraženiji pljuskovi. Naravno, ne posvuda, ali nezahvalno je prognozirati gdje ih neće biti. Uz povremeno umjeren sjeveroistočnjak temperatura će nakon jutarnjih oko 18 °C, poslijepodne doći do oko 31 °C.

Malo niža u najnestabilnijem gorju, a još viša na sunčanijem sjevernom Jadranu, gdje će nakon dnevnog maestrala navečer sve češće puhati bura, koja u noći na četvrtak podno Velebita može biti i jaka.

Vjetrovitije i valovitije nego u utorak bit će i u Dalmaciji, i pritom većinom suho, sunčano i vruće, nakon uz more tople, pa i vrlo tople noći, a i ponegdje u unutrašnjosti nedostajat će noćne svježine.

Velika vjerojatnost za toplinski val koji može utjecati na zdravlje postojat će i na jugu Hrvatske - pretežno sunčanome i danju vrućem, ali u unutrašnjosti uz moguće lokalne razvoje oblaka te pljuskove i grmljavinu.

U noći na četvrtak maksimum "Suza sv. Lovre"

emisija Vrijeme

emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

Navečer, ponegdje i prije, slijedi razvedravanje pa oblaci neće remetiti pogled na maksimum roja Perzeida, ali nekima bi moglo smetati svjetlosno onečišćenje u većim gradovima.

U nastavku tjedna pretežno sunčano i vruće

Za razliku od kiše meteora, onu iz oblaka u nastavku tjedna mogu vidjeti samo rijetki na kopnu. Lokalni pljuskovi mogući su uglavnom u gorju. Uz pretežno sunčano vrijeme bit će većinom sve toplije - gotovo diljem unutrašnjosti vruće, ponegdje i sparno, pa će opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje - osim svakodnevno u unutrašnjosti Dalmacije i Istre - za vikend postojati i u sjevernijim krajevima. Mnogima željeno osvježenje bit će samo u drugom dijelu noći i u rano jutro.

Onima na moru čak ni tada jer će noći često biti vrlo tople, uz temperaturu zraka 25 °C i višu. Danju pak uglavnom oko 35 °C, uz sunce i vedrinu. Osim prevladavajućeg maestrala, noću i ujutro bit će i bure, u četvrtak ponegdje podno Velebita i jake, koja nekima može ograničavati promet. No, samo prolazno i kratkotrajno. Bure s kojom dolaze hladniji dani - nema još na vidiku. Štoviše. Nakon prvog tjedna kolovoza, u kojem je bilo čak i od prosjeka hladnijih i jutara i dana - u ovome tjednu, pa i početkom sljedećega - vrućina kakva nije baš česta u ovo doba kolovoza.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!