Četvrtak promjenjiv, ponegdje uz pljuskove, i dalje razmjerno svježe

09.08.2023.

17:13

Autor: Dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I tijekom promjenjivog četvrtka još ponegdje pljuskovi i grmljavina, a od petka stabilno, u početku još i razmjerno svježe pa sve češće i vruće, na Jadranu uz ponovno tople noći.

U nastavku slijedi detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak promjenjivo, ponegdje uz pljuskove, te i dalje razmjerno svježe

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTTanja Renko, Foto: HTV/HRT

Dr. sc. Tanja Renko: "U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenjiva naoblaka, s njom i mjestimice većinom malo kiše, a poneki izraženiji pljusak moguć je ponaprije u poslijepodnevnim satima. Vjetar uglavnom slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutro ponešto toplije nego u srijedu zbog oblačnije noći, no dnevna temperatura bez veće promjene.

I u središnjoj Hrvatskoj još jedan dan s nižom temperaturom od uobičajene za ovo doba godine. Uz promjenjivu naoblaku malo kiše past će ponegdje ujutro te lokalno i popodne u obliku kratkotrajnog pljuska, vjerojatnije na krajnjem sjeveru.

Povremene umjerene pa i povećane naoblake bit će i u gorju, uz samo rijetko kišu, većinom u malim količinama, i to uglavnom rano ujutro te kasno popodne uz lokalno jači dnevni razvoj oblaka. Na sjevernom Jadranu prevladavajuće suho i sunčano uz umjerenu i jaku buru, a na uobičajenim lokacijama podno Velebita treba računati na olujne udare.

Umjereno jak i jak vjetar može povremeno otežavati plovidbu manjim plovilima i u Dalmaciji, najprije bura, zatim sjeverozapadnjak. No, većinom sunčano vrijeme vjerojatno će veseliti mnoge, kao i temperatura zraka u najtoplijem dijelu dana bit će i oko 30 °C.

I na južnom Jadranu prevladavajuće sunčano uz vrlo malu vjerojatnost za poneki pljusak u zaleđu. Ujutro i navečer umjerena bura, a danju sjeverozapadnjak, pa će more biti i umjereno valovito."

Slijedi stabilnije i toplije, sve češće i vruće

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"U nastavku tjedna na Jadranu prave ljetne odlike vremena, uz vedrinu te tu i tamo poneki oblačak na nebu i povratak dnevne vrućine, a noći će biti uglavnom ugodne za spavanje. U petak i subotu još umjerena bura, a zatim sve češće danju vjetar s mora.

U unutrašnjosti u petak ujutro ponegdje kratkotrajna magla, danju na istoku i umjerena naoblaka, a za vikend pretežno vedro uz slab vjetar. Noći i jutra i dalje će biti svježija od uobičajenog, ali će najviše dnevne vrijednosti biti oko prosječnih za sredinu kolovoza.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!