U Rijeci rekordna dnevna količina oborine

29.09.2022.

08:39

Autor: Zoran Vakula

dnevna količina oborine na meteopostajama DHMZ-a 29. 9. 2022.

dnevna količina oborine na meteopostajama DHMZ-a 29. 9. 2022.

Foto: HTV / HRT

Sinoćne sumnje su se ostvarile. Dosadašnjim rujanski rekordima u Crnom Lugu, Delnicama, Kutini, Ogulinu i Pločama priključio se još jedan. U Rijeci!

Prema podacima mjerenja na glavnom meteorološkoj postaji DHMZ-a u četvrtak, 29. 9. 2022. u 8 sati izmjeren je novi rekord u dnevnoj količini oborine! I to ne samo rujanski, nego apsolutni rekord! Čak 287,5 mm ili litara po četvornome metru! Naravno, ovo su još neslužbeni podaci, koje tek trebaju provjeriti klimatolozi DHMZ-a.

Na riječkoj meteopostaji nikada do sada nije izmjerena veća dnevna količina oborine - od 8 sati jučer do 8 sati danas. Dosadašnji rekord bio je 248,9 mm, izmjeren 30. rujna 2013. godine.

Inače, veći apsolutni dnevni rekordi od najnovijeg riječkog na hrvatskim meteorološkim postajama zabilježeni su samo u Gospiću - 313,6 mm, Crikvenici 315,0 mm i Zadru 352,2 mm.

Kao da je nije bilo dosta ovoga rujna, kiša će povremeno padati i tijekom njegovih posljednjih dana. Štoviše, ponegdje i dalje i obilnija, pa se ne smije isključiti i dodatne nevolje. Stoga prognostičari DHMZ-a u europskom MeteoAlarm sustavu i na svojim internetskim stranicama već danima objavljuju upozorenja - za ovaj četvrtak u dijelu Hrvatske narančastog - drugog od tri moguća stupnja.

Dodatnih poteškoća na Jadranu će biti i zbog često jakog, gdjekad i olujnog vjetra.

Stabilnije, sunčanije i mirnije slijedi nam od vikenda...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!