U četvrtak opet česta kiša, na Jadranu i područjima uz njega lokalno i obilnija

28.09.2022.

19:24

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon većinom kratkog predaha u srijedu, u četvrtak i petak ponovno kišovito, osobito na Jadranu, te u gorju i unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Lokalno je moguća obilna oborina, gmljavina i nevere, a probleme bi moglo stvarati i povremeno jako jugo te jugozapadni i južni vjetar. Samo će u Slavoniji, Baranji i Srijemu kiša biti rijetko.

Od vikenda sve sunčanije i manje vjetrovito, ali po nizinama unutrašnjosti uz čestu jutarnju maglu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju vremenske prognoze potkraj "Dnevnika" dodatno je komentirala:

"Vjerujem da se mnogi vesele razmjerno povoljnom vikendu, osobito nedjelji, no do tada valja biti na oprezu i pri ruci imati kišobran ili kabanicu."

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U četvrtak opet česta kiša, na Jadranu i područjima uz njega lokalno i obilnija 

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčan uz promjenjivu naoblaku. Popodne će ponegdje pasti malo kiše, lokalno moguće izraženije. Prolazno će zapuhati do umjeren južni i jugozapadni vjetar.

Južnog i jugozapadnog vjetra bit će i u središnjoj Hrvatskoj, no sredinom dana okrenut će na sjeverni vjetar te oslabjeti. Povremeno će padati kiša, češće u Međimurju, Hrvatskom zagorju i Pokuplju, dok su sunčana razdoblja vjerojatnija u istočnim krajevima. Lokalno su mogući obilniji pljuskovi i grmljavina.

Na izraženije pljuskove te moguće grmljavinsko nevrijeme valja računati osobito u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu, gdje će četvrtak biti najkišovitiji. Puhat će umjeren i jak jugozapadni i južni vjetar, prijepodne moguće i s olujnim udarima.

I u Dalmaciji razmjerno vjetrovito uz umjereno do jako jugo i južni vjetar. S promjenjivom naoblakom ponegdje će biti kiše, lokalno i izraženijih pljuskova te neverina, u prvom dijelu dana uglavnom u sjevernim krajevima, zatim su sve vjerojatniji i drugdje.

Jaki konvektivni procesi mogući su i na krajnjem jugu Hrvatske , pa osim povremene kiše lokalno može biti jakih pljuskova praćenih grmljavinom. Puhat će umjereno, popodne i jako jugo te će more biti umjereno valovito i valovito."

U petak još česta kiša i grmljavina, pa stabilnije

"U unutrašnjosti će, uz slab i umjeren jugozapadni i južni vjetar, mjestimične kiše biti još i u petak, a na izraženije pljuskove valja računati u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije. U subotu postupno smirivanje i razvedravanje. Nedjelja djelomice sunčana, no jutro ponegdje maglovita. Temperatura zraka u porastu.

Na Jadranu se dnevne vrijednosti neće mnogo mijenjati, ali potkraj vikenda uz vedriju noć i slabiji vjetar jutro će biti svježije. U petak će naoblaka biti promjenjiva i povremeno će padati kiša, često praćena grmljavinom, a ponegdje će biti i nevera. U subotu postupno smirivanje i slabljenje jakog juga i južnog vjetra.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!