U petak najprije sunčano i razmjerno toplo pa promjena

14.04.2022.

15:25

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon sunčanog vremena i iznadprosječne topline, u drugom dijelu petka stiže promjena vremena - porast naoblake, ponegdje kiša i sjeveroistočni vjetar, najprije u sjevernom kopnenom području, zatim i južnije.

U blagdanske dane promjenjivo, uglavnom u subotu još mjestimice uz malo kiše, no većini će vjerojatno važniji biti pad temperature, pojačan sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom, na Jadranu burom, često i olujnom, podno Velebitom na udare i orkanskom, osobito tijekom subotnjeg poslijepodneva i uskrsnog prijepodneva.

U nastavku sljedećega tjedna vjetar slabi i okreće na jugozapadnjak, na Jadranu od srijede jugo, uz porast temperature, ali i vjerojatnosti za kišu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju dulje emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" premijerno je pokazao i grafikon prognoze prizemnog tlaka zraka (hPa) izračunatog na morsku razinu i temperature zraka (°C) na oko 1,5 km visine:


U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak najprije sunčano i razmjerno toplo pa promjena

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "Veći dio petka u istočnoj Hrvatskoj mala do umjerena naoblaka, a navečer sa sjeverozapada jače naoblačenje, lokalno i malo kiše. Vjetar slab, a poslijepodne će zapuhati umjeren sjeverozapadni i sjeverni. Jutarnja temperatura tek malo viša nego u četvrtak, a dnevna značajno - uz Savu će dosezati i 25 °C.

Uz podosta sunčanog vremena takva će biti i u južnim područjima središnje Hrvatske, dok će u sjevernim već sredinom dana zapuhati umjeren sjeveroistočnjak pa će temperatura ostati podjednaka kao u četvrtak. Zatim sa sjevera naoblačenje, mjestimice uz malo kiše, pa i u obliku pljuska, ponajprije u Međimurju i Hrvatskome zagorju.

Na zapadu zemlje i u petak pretežno sunčano, ali u gorju u drugom dijelu dana porast naoblake. Vjetar većinom slab uz mirno ili malo valovito more. Na kraju dana zapuhat će sjeveroistočnjak i bura. Najniža jutarnja temperatura od 3 u Lici do 11 °C na obali sjevernog Jadrana, a najviša dnevna od 20 do 24.

Prevladavajuće sunčano bit će i u Dalmaciji, s najvišom temperaturom zraka od 20 °C na obali do 25 °C u zaobalju. Vjetar slab, poslijepodne do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, uz malo valovito more.

Na jugu Hrvatske također većinom sunčano, no od sredine dana može biti i umjerene naoblake te nakon mirnog prijepodneva - umjerenog zapadnjaka i sjeverozapadnjaka. Najviša temperatura od 20 do 23 °C.

Za blagdanski vikend promjenjivije, vjetrovitije i svježije

Tijekom uskrsnjih blagdana u unutrašnjosti promjenjivo oblačno i još vjetrovitije, ali i osjetno hladnije. Mjestimice malo kiše past će još u subotu, a zatim uglavnom suho. Umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar u ponedjeljak će oslabjeti, pa ujutro lokalno može biti i slabog mraza, osobito u gorju.

U subotu će se jaka bura na Jadranu proširiti duž cijele obale, a podno Velebita na udare će biti i orkanska. Uz subotu uglavnom na jugu može biti malo kiše, a zatim većinom sunčano i svježije.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!