Izvrsne meteofotografije u kalendaru DHMZ-a za 2022. godinu

29.12.2021.

11:39

Autor: Dobro jutro, Hrvatska; Zoran Vakula

promocija kalendara DHMZ-a za 2022. godinu

promocija kalendara DHMZ-a za 2022. godinu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Kao i nekoliko prošlih godina - i ove je DHMZ pripremio kalendar s divnim fotografijama iz Hrvatske. Koje su sve fotografije u kalendaru, kako su izabrane, kako nabaviti kalendar i na mnoga druga pitanja u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" odgovarala je dr. sc. Tanja Renko, meteorologinja DHMZ-a i članica Uredničkog odbora za kalendar DHMZ-a.

Za razliku od kalendara za ovu godinu, koji je bio posvećen 160 godina mjerenja na glavnoj meteorološkoj postaji Zagreb Grič - kalendar za 2022. godinu posvećen je 75 godina postojanja DHMZ-a, koji je kroz desetljeća mijenjao ime od početne Uprave hidrometeorološke službe osnovane 27. kolovoza 1947. godine iz tadašnjeg Hidrološkog zavoda i meteorološke službe u sastavu Geofizičkog zavoda. DHMZ je danas nacionalni autoritet na području meteorologije i hidrologije - ugledna nacionalna služba i znanstvena organizacija - dio europske i svjetske meteorološke infrastrukture i zajednice.

I u kalendar DHMZ-a za 2022. godinu Urednički odbor izabrao je fotografije koje su hrvatski fotografi slali na natječaj za kalendar Svjetske meteorološke organizacije. Na fotografijama su prikazane neke od mnogobrojnih prirodnih ljepota i vremenskih (ne)prilika u Hrvatskoj:

siječanj - Boris Baran - Iznad magle - Motovun
veljača - Bruno Fantulin - Na udaru Punta Planka
ožujak - Romeo Ibrišević - U proljeće? - Samobor
travanj - Šime Barešić - Suton na vrilu Gacke - Majerovo vrilo
svibanj - Miroslava Novak Hranjec - Polje makova - Prelog
lipanj - Mislav Bilić - Postojan u oluji - Dubrovnik
srpanj - Sandro Puncet - Prekrasan kumulonimbus - otok Lošinj
kolovoz - Daniel Pavlinović - Zlatno plava noć - Dubrovnik
rujan - Vesna Špoljar - Poplavljeni - Istra
listopad - Damir Rajle - Maglovito jutro - Bilje
studeni - Nikša Krešić - Pijavica - otok Lokrum
prosinac - Branko Nađ - Zvjezdana kiša - Veli rat

Kalendar u PDF obliku nalazi se na internetskim stranicama DHMZ-a, s kojih se može i ispisati.

Zanimljivo je spomenuti kako su fotografije Sandra Punceta i Božana Štambuka izabrane i u novi kalendar Svjetske meteorološke organizacije, koja je posebno pohvalila i Šimu Barešića, Daniela Pavlinovića i Viktora Vranića.

Fotografije mnogih od spomenutih autora mogu se često vidjeti i u emisijama s meteosadržajem na mnogobrojnim medijskim platformama HRT-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!