U subotu još hladnije, uz oborine uglavnom na istoku i osobito jugu

07.01.2022.

18:14

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HTV / HRT

"Pravo zimsko vrijeme vladat će idućih dana. Bit će hladno, povremeno uz oborine, u subotu ponajprije u Podunavlju i na jugu Jadrana, zatim većinom u gorju, Posavini, Banovini i Kordunu, te na sjevernom Jadranu.

Pritom će početak tjedna biti i prilično vjetrovit, na Jadranu uz većinom jaku i olujnu buru, u ponedjeljak na udare često i orkansku pa je potreban dodatan oprez.

Od srijede raste vjerojatnost za suho vrijeme.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirala:

"Hladno vrijeme primjereno dobu godine mnogi su priželjkivali, a neki će ga iskoristiti i za uživanje u snježnim radostima. Tanji snježni pokrivač nastat će u subotu na krajnjem istoku Hrvatske, a postojeći će se na zapadu unutrašnjosti podebljati od nedjelje do srijede, osobito u gorju. Poneke pahulje nošene olujnom i orkanskom burom bit će i u podvelebitskom kraju u ponedjeljak."

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

U subotu još hladnije, uz oborine uglavnom na istoku i osobito jugu

Dr. sc. Tanja Renko: "U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno, a posebice će na krajnjem istoku, u Podunavlju, povremeno padati snijeg ili susnježica. Sunčana su razdoblja vjerojatna u zapadnim predjelima. Bit će hladno, danju uz temperaturu oko 0 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj hladno te barem djelomice sunčano, uz uglavnom slab vjetar. Jutarnja temperatura zraka između -8 i -5 °C, zbog čega je objavljeno upozorenje na hladnoću, a najviša dnevna od 0 do 3 °C.

U Gorskom kotaru i Lici tijekom noći i jutra temperatura i ispod -10 °C, a ponegdje uz obalu sjevernog Jadrana oko 0 °C. Studeni dan bit će u gorju jer će temperatura biti ispod 0 °C, dok će duž obale i na otocima biti između 5 i 8 °C. Prevladavat će sunčano uz povremenu umjerenu naoblaku te u jutarnjim satima još često i jaku buru.

U Dalmaciji promjenjiva naoblaka i tek ponegdje kiša, većinom južnije od Splita. Umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar okrenut će na sjeverozapadnjak, a more će biti uglavnom umjereno valovito.

Na krajnjem jugu Hrvatske oblačno s povremenom kišom, a na širem dubrovačkom području može pasti i više od 20 litara po četvornom metru. Ne može se isključiti ni poneka pijavica na moru. Umjereno do jako jugo će prema večeri okretati na sjeverozapadnjak i buru."

Sljedećih dana promjenjivo


"U nedjelju će više oblaka biti prema sjeveru Jadrana, gdje će prema večeri pasti malo kiše, kao i na otvorenom moru. Ponedjeljak i utorak bit će uglavnom suhi i vrlo vjetroviti uz olujnu, u ponedjeljak na udare i orkansku buru koja pahulje može nositi i do mora. Bit će hladno, početkom tjedna uz buru i vrlo hladno.

Pravo zimsko hladno vrijeme i u unutrašnjosti, gdje će posebice u nedjelju i ponedjeljak povremenog snijega biti u gorju te u dijelovima središnje Hrvatske i Posavine. Sunčanih će razdoblja biti relativno malo, a svakako treba računati i na teškoće zbog vjetra početkom tjedna.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.


Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK
-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!