U petak pretežno suho, sunčano i danju osjetno toplije, bura pa maestral

04.05.2023.

16:38

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: Vrijeme / HRT

Nakon razdoblja promjenjivog vremena slijedi nam poneki stabilniji, sunčaniji i iznadprosječno topli dan, a već sljedeći tjedan opet svježije i kišovitije.

Do kraja ovog tjedna ponekom popodnevnom pljusku s grmljavinom u subotu se nemojte iznenaditi ako ste u krajevima blizu Slovenije, a u nedjelju i još ponegdje na zapadu unutrašnjosti, dok će se na Jadranu nova promjena vremena primjećivati po sve češćim visokim koprenastim oblacima i jačanju juga.

Stoga će neki i sljedećih dana pjevušiti "Umoran sam, prijatelju, umoran..." zbog sjete, a neki možda zbog zakašnjelog proljetnog umora i prilagođavanja toplini i suncu, kojem se izlažite s mjerom - ne zanemarujući gotovo svakodnevna, nekima već i dosadna upozorenja na visok UV indeks. Koža mnogih od nas osjetljiva je i sklona brzoj reakciji na sada već jake sunčeve zrake.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U petak pretežno suho, sunčano i danju osjetno toplije, na moru bura pa maestral

U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu više sunčanog vremena nego tijekom četvrtka, ali i još dosta oblaka iz kojih ponegdje može pasti malo kiše. Ujutro je mjestimice moguća sumaglica, samo rijetko i magla. Uz slab vjetar najniža temperatura od 7 do 10 °C, a najviša od 21 do 23 °C.

Svježije jutro nego u četvrtak, uz mjestimičnu maglu, te uz pretežno sunčano vrijeme i osjetno toplije poslijepodne bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Više oblaka u istočnijim krajevima, a valja spomenuti i ponegdje umjeren jugoistočni vjetar, osobito u gorju.

Na sjevernom Jadranu u noći i ujutro slaba do umjerena bura, zatim maestral. Oblaka malo, na moru ponegdje i nimalo, a poneki oblačni razvoj moguć je poslijepodne uglavnom u Lici. Jutarnja temperatura zraka uz more od 9 do 13 °C, u unutrašnjosti od 4 do 8 °C, a poslijepodnevna između 21 i 24 °C, u gorju malo niža.

I na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije zbog manje oblaka i slabijeg vjetra jutro svježije nego proteklih dana, a tijekom sunčanog poslijepodneva podjednako kao u četvrtak, u unutrašnjosti i toplije, jer će se manje osjetiti često umjeren "zmorac".

Odviše vjetrovito i valovito neće biti ni na stabilnom i pretežno vedrom jugu Hrvatske, gdje će ujutro biti od 11 do 16 °C, poslijepodne od 21 do 24 °C.

Za vikend toplije i još većinom suho pa opet svježije i česta kiša


Za vikend još toplije, u nedjelju u kopnenom području uz najvišu temperaturu zraka često i višu od 25 °C. No pritom i ponovno sve nestabilnije, uz mogućnost ponekog popodnevnog pljuska i grmljavine u subotu uglavnom uz granicu sa Slovenijom, u nedjelju i još ponegdje. U ponedjeljak pak gotovo posvuda promjenjivo i danju manje toplo.

I na Jadranu sljedećih dana toplije, ali i sve oblačnije, na sjevernom dijelu uz porast vjerojatnosti za pljuskove s grmljavinom, osobito u ponedjeljak. Tijekom vikenda, pretežno sunčanog, ali ne i vedrog poput petka, puhat će najprije maestral, zatim jugo, koje će u ponedjeljak jačati. Temperatura zraka oko prosjeka za početak svibnja pa i malo viša.


Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!