U utorak promjenjivo oblačno, mjestimice kiša, ujutro magla

05.12.2022.

20:39

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HTV / HRT

"Ni u ovom tjednu neće biti mnogo sunčanih sati, a gotovo se ne može izdvojiti dan bez kiše barem ponegdje u Hrvatskoj. Pritom u drugoj polovini tjedna oborine mogu biti obilnije, nadajmo se - ne i rekordne, kao što je primjerice bilo u Krku s nedjelje na ponedjeljak, kada je zabilježen apsolutni rekord u dnevnoj količini oborine na toj meteorološkoj postaji DHMZ-a - čak 194 mm.

Temperatura će od početka tjedna malo više od prosječne za ovaj dio godine - prema subotu još porasti, kao i jakost juga na Jadranu, ali je u nedjelju moguće zahladnjenje koje će se, iako manje izraženo, osjetiti i na Jadranu uz buru.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak promjenjivo oblačno, mjestimice kiša, ujutro magla

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U prvom dijelu utorka u Slavoniji, Baranji i Srijemu uglavnom oblačno, ponegdje i maglovito, povremeno s kišom, češćom u noći i ujutro. Od sredine dana sunčana razdoblja. Najviša temperatura uglavnom između 7 i 10 °C.

Podjednaka i u središnjoj Hrvatskoj. U noći i ujutro mjestimice će biti kiše, a zatim sunčana razdoblja, osobito u sjevernim krajevima. Uz slab vjetar ujutro ponegdje može biti magle.

Na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj nakon kiše koje će biti uglavnom u noći i ujutro bit će promjenljivo uz sunčana razdoblja, češća na Jadranu. Pretežno oblačno uz malo kiše i danju, najvjerojatnije je u Lici. Na Jadranu će puhati slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Temperatura u gorju od 6 do 9 °C, na Jadranu između 11 i 14 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije i dalje promjenjivo, povremeno s kišom, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Osim umjerenog do pojačanog juga i južnog vjetra, na sjevernom dijelu bit će i sjeverozapadnjaka. Temperatura zraka između 14 i 17 °C.

Promjenjive naoblake uz kraća sunčana razdoblja bit će i na jugu Hrvatske, ali kiše. Srećom za mnoge, vjerojatno ne obilne. Puhat će umjereno do jako jugo koje će postupno slabjeti i okretati na južni vjetar. More umjereno valovito, osobito prema otvorenome u početku i valovito."

Kiša sve češća, ponegdje i obilnija


"Sljedećih dana na kopnu i dalje pretežno oblačno, a u srijedu su osobito na sjeveru moguća i sunčana razdoblja. Povremeno će biti i kiše, u prva dva dana uglavnom slabe, ali je u petak uz porast temperature zraka, osobito u gorju, moguća obilnija kiša.

Kišovito će u petak biti na Jadranu, osobito sjevernom. Pritom će biti i vjetrovito uz jugo te razmjerno toplo. Prije toga promjenjivo, povremeno s kišom, ponegdje i pljuskovima.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!