17:42 / 03.05.2021.

Autor: Zoran Vakula

U utorak pretežno sunčano i uz južinu toplije, ali ujutro razmjerno svježe

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: HRT / HRT

Ni nakon promjenjivog ponedjeljka, ponegdje s kišom, u gorju čak i snijegom, te u većini unutrašnjosti najsvježijeg dana ovoga tjedna, atmosfera se neće dugotrajnije stabilizirati, ali će do potkraj srijede ipak biti sunčanije i uz južinu danju osjetno toplije. No u utorak tek nakon razmjerno svježeg i gdjegod maglovitog jutra.

Jačanje južine i dotok toplijeg zraka najava su opet promjenjivije sredine tjedna tijekom koje će tlak do potkraj srijede još padati, pa naglo porasti, pa ponovno pasti, a tek za vikend će opet zavladavati anticiklona. No do tada valja izdržati prilično nepovoljne biometeorološke prilike i još mnogošto.

Kiša će vjerojatno najčešća biti sa srijede na četvrtak i tijekom petka, a od stabilnijeg vikenda - na Jadranu i pretežno vedrog - diljem Hrvatske povećava se vjerojatnost za nekoliko gotovo ljetnih dana. Prije njih valja se prilagoditi nastavku ovog nestalnog vremena, gdjekad i prilično vjetrovitog, osobito u srijedu.

I dok dosadašnje i ovotjedno promjenjivo vrijeme s čestom kišom mnogima ne odgovara, opasnosti od požara na otvorenom prostoru većinom su male i vrlo male pa vrijedni vatrogasci - i ovoga utorka slavljenici - nemaju mnogo posla. Nadam se da će im tako ostati i kasnije - tijekom stabilnijih i osjetno toplijih tjedana, s malo ili nimalo kiše.

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, od kojih je posljednji "Koliko nam je toplije nego prije".

U utorak pretežno sunčano i uz južinu danju toplije, ali ujutro razmjerno svježe

U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčano i danju toplije nego u ponedjeljak, uz najvišu temperaturu zraka oko 22 °C. No tijekom svježijeg i ponegdje maglovitog jutra samo između 3 i 5 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj jutro svježe, često uz maglu, koja neće biti dugotrajna, ali valja na nju upozoriti, posebice vozače. Pri tlu je mjestimice moguć slab mraz. Zapuhat će umjeren, poslijepodne ponegdje i jak jugozapadnjak, uz koji će najviša temperatura biti između 19 i 22 °C.

Danju toplije nego u ponedjeljak i pretežno sunčano bit će i na sjevernom Jadranu i u gorju, gdje će također zapuhati umjeren do jak jugozapadnjak, a južni vjetar na moru jačat će tek navečer, kao i valovitost mora.

I na srednjem Jadranu, uz slab do umjeren uglavnom jugozapadni vjetar, veći dio dana more mirno i malo valovito. Nakon sunčanog prijepodneva, u unutrašnjosti Dalmacije ponegdje i maglovitog jutra, poslijepodne će dolaziti sve mnogobrojniji oblaci. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 12 °C, u unutrašnjosti samo od 2 do 6 °C, pri tlu uz mogućnost za mjestimičan slab mraz, a poslijepodnevna oko 21 °C.

Podjednaka i na jugu Hrvatske, gdje će također nakon burina i pretežno sunčanog prijepodneva biti oblačnije, uz slab do umjeren jugozapadni vjetar, od večeri sve češće jugo.

Sredinom tjedna promjenjivo

Južina je najava promjenjive sredine tjedna - s povremenom mjestimičnom kišom, osobito na Jadranu i u obliku pljuskova, vjerojatno najčešćih u četvrtak. Prevladavat će umjereno jugo, na sjevernom dijelu i jugozapadni i južni vjetar - u srijedu često jak, mjestimice na udare i olujan.

I na kopnu će u još razmjerno toplu srijedu biti prilično vjetrovito, uz umjeren i jak jugozapadnjak, gdjegod i s olujnim udarima. Već prijepodne u područjima blizu mora može pasti malo kiše, a do kraja srijede nestabilno će biti gotovo posvuda. U četvrtak i petak većinom oblačnije, uz češću kišu, te ponovno danju svježije, ne samo zbog niže temperature, nego u petak i ponegdje umjerenog sjevernog i sjeverozapadnog vjetra.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!