18:31 / 30.10.2021.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U nedjelju još većinom suho, na Jadranu uz jačanje juga

Dunja Plačko-Vršnak i grafikon odstupanja od prosječne srednje godišnje temperature zraka za Zagreb @Ed_Hawkins

Dunja Plačko-Vršnak i grafikon odstupanja od prosječne srednje godišnje temperature zraka za Zagreb @Ed_Hawkins

Foto: HTV / HRT

"Obilazak groblja na Jadranu i uz njega najbolje je obaviti u uglavnom suhu i barem djelomice sunčanu nedjelju, tijekom koje će jugo biti slabo do umjereno. U većini unutrašnjosti još stabilnije, uz i dalje čestu maglu, mjestimice i dugotrajnu, ali i uz sve više oblaka.

Od ponedjeljka valja računati na promjenjivije, vjetrovitije i toplije vrijeme te povremenu kišu, osobito na Jadranu i područjima uz njega i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, najčešće potkraj ponedjeljka i u noći na utorak. Osim ponegdje obilne kiše, nevolje će na Jadranu prouzročiti i često jako i vrlo jako jugo.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" podsjetila je i na još jednu aktualnost:

"I dok će pozornost i komentare većine sljedećih dana vjerojatno najviše privlačiti promjene vremena - i meteorološka i ona na uri - ne treba zaboraviti ni početak nove konferencije UN-a o klimatskim promjenama, kojoj će u nedjelju prethoditi preliminarno izvješće Svjetske meteorološke organizacije o stanju klime ove godine."

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i podsjetnik na:

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i analiza dosadašnjeg dijela godine i prognoza za njezin ostatak, a i poziv za:

U nedjelju još većinom suho, na Jadranu uz jačanje juga

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "I u nedjelju ujutro će u istočnim hrvatskim krajevima biti magle koja se ponegdje može i dulje zadržati, a nakon nje će prevladavati sunčano. Ujutro je mjestimice pri tlu moguć slab mraz. Dnevna temperatura zraka bit će između 11 i 15 °C.

Magla i u središnjoj Hrvatskoj, moguće i dugotrajnija, a zatim barem djelomice sunčano. Jutro malo toplije od subotnjega, a dnevna temperatura oko 14 °C, uz dugotrajnu maglu niža.

Ujutro na maglu valja računati i u kotlinama gorskih krajeva. Danju barem djelomice sunčano, a uz više oblaka malo kiše može pasti na sjevernom Jadranu. Vjetar slab, na moru do umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 4 °C, na moru između 9 i 14 °C, a najviša dnevna od 14 do 18 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano, uz slabo do umjereno jugo te malo valovito more. Temperatura zraka bit će između 17 i 21 °C.

Još malo toplije bit će na jugu Hrvatske, uz barem djelomice sunčano vrijeme. Puhat će slabo do umjereno jugo."

Početkom novoga tjedna promjenjivo, uz južinu

"Na kopnu će novi tjedan početi promjenjivom naoblakom, na istoku ujutro i maglom. Poslijepodne kiša, najprije u gorju, a prema kraju dana i u noći i drugdje. Mjestimice može biti i obilnije kiše, osobito u gorju. I u nastavku tjedna valja računati na kišu, u utorak uglavnom u prvom dijelu dana. Bit će toplije nego u ovome tjednu, osobito ujutro.

I na Jadranu će u prvoj polovini tjedna biti promjenjivo, uz čestu, mjestimice i obilniju kišu, osobito potkraj ponedjeljka i u noći na utorak. Puhat će jako i vrlo jako jugo, u utorak prolazno sjeverozapadnjak.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!