U petak još malo toplije, samo ponegdje uz malo kiše

29.04.2021.

17:44

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: HRT / HRT

Kad već na svoje ne mogu doći željni stabilnog suhog i sunčanog vremena, barem su s ovim zatopljenjem djelomično zadovoljni oni kojima je prošlih dana bilo hladno. Naravno, pritom valja izdržati i južinu, te osobito na kopnu najvjetrovitiju nedjelju, uz gdjegod i olujne udare jugozapadnjaka. Prema trenutačnim prognozama kiše će svakodnevno biti barem ponegdje, a češće i obilnije na kopnu vjerojatno u svježiji ponedjeljak, na Jadranu pak potkraj subote i u prvom dijelu nedjelje, do kada će biti umjerenog, jakog pa i jačeg juga. Upozorenje će možda zaslužiti i nedjeljni jugozapadnjak na sjevernom Jadranu, gdje će ovih tjedan dana biti naoblačnije i najkišovitije.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, od kojih je posljednji "Koliko nam je toplije nego prije".

U petak još malo toplije, samo ponegdje uz malo kiše

U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti barem djelomice sunčano vrijeme te još malo toplije nego u četvrtak, uz temperaturu ujutro od 11 do 13 stupnjeva, poslijepodne većinom 23 i 24 °C. Malo kiše može pasti samo rijetko.

Ni posvuda u središnjoj Hrvatskoj ne može se jamčiti sasvim suho, ali kiša - gdje je uopće bude - neće biti ni obilna, ni višesatna. Uz slab do umjeren jugozapadnjak temperatura zraka će od jutarnjih oko 11 °C poslijepodne doći do 22, 23 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu dnevna samo malo niža, a jutarnja uz more viša. I oblaka će biti više, i povremena mjestimična kiša češća, ali ne u velikim količinama. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, na malo do umjereno valovitome moru i jugo.

U Dalmaciji podjednako, ali uz još malo višu temperaturu zraka pa će najviša biti većinom između 22 i 24 °C. Nadmetanje oblaka i sunca ponegdje može pratiti i kratkotrajna kiša, i to ne samo u noći i ujutro, nego i kasnije.


I na jugu Hrvatske će mjestimične kiše vjerojatno biti do jutra, a tijekom dana većinom sunčano, uz slabo do umjereno jugo, malo do umjereno valovito more te jutarnju temperaturu od 12 do 16 °C i poslijepodnevnu 21 do 23 °C.


I dalje promjenjivo pri čemu za vikend još toplije, pa opet svježije

Za vikend još toplije, u unutrašnjosti ponegdje čak i oko 25 °C, osobito u istočnoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije. I pritom promjenljiva naoblaka tijekom koje će gdjekad biti i pretežno sunčano, ali u mnogim krajevima, osobito bliže Jadranu - i povremene kiše, uglavnom kratkotrajne i lokalne. Češća i obilnija najvjerojatnija je u noći sa subote na nedjelju te potkraj nedjelje, tijekom koje će biti i prilično vjetrovito, uz mjestimice čak olujne udare jugozapadnjaka. U ponedjeljak posvuda nestabilnije, uz nižu temperaturu i češću kišu.


I na Jadranu u ponedjeljak malo svježije nego za vikend, te uz buru i tramontanu uglavnom suho. Povremena kiša, pa i u obliku pljuskova, vjerojatnija je u nedjelju, a na sjevernom dijelu i subotu, koja će na većini Jadrana biti i najvjetrovitija, uz često jako jugo s olujnim udarima. Valja upozoriti i na moguće olujne udare jugozapadnjaka u nedjelju na sjevernom dijelu.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!