U petak pretežno sunčano i danju ugodno toplo

02.09.2021.

16:45

Autor: Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HRT / HRT

"Ako su vam vremenske prilike tijekom četvrtka odgovarale - i idući dani će vam izmamiti osmijeh na lice. U većini unutrašnjosti neće biti većih promjena, barem što se tiče vremena. Štoviše, osim povremeno više oblaka, i to uglavnom tijekom subote, prognoze će biti gotovo preslika onih koje smo imali sredinom tjedna. Posebno temperature. Lokalno će biti samo neznatnih odstupanja. Umjeren sjeveroistočni vjetar puhat će vrlo vjerojatno u ponedjeljak.

Vjetrovitije će biti početkom idućeg tjedna na pretežno sunčanom Jadranu, uz jaku, katkad i vrlo jaku buru, češću u ponedjeljak. Promjenjivije naoblake bit će za vikend, pri čemu mjestimice može pasti i poneka kap kiše, vjerojatnije na srednjem i osobito južnom Jadranu. Bit će vrlo toplo, na suncu i vruće, pa će se nastaviti sezona kupanja.
", sažeta je prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a, a na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" sjetila se skorog početka nove školske godine:

"Razmjerno stabilni dani bez nekih većih iznenađenja, barem što se vremena tiče, vjerojatno će razveseliti i one najmlađe koji se pripremaju za početak nove školske godine. Prvi dan često iziskuje strpljenje i strka oko priprema bit će, vjerujem, umanjena saznanjem da će proteći uz uglavnom suho vrijeme."

A njezina kolegica Lidija Fuštar, dipl. ing. iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a za "Regionalni dnevnik" četvrtkom pripremila je posebnu prognozu za nautičare i ostale koji sljedećih dana planiraju ploviti:

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U petak pretežno sunčano i danju ugodno toplo

dr. sc. Tanja Renko: "U petak se u Slavoniji, Baranji i Srijemu nastavlja stabilno vrijeme uz obilje sunca te uglavnom slab vjetar, a nakon svježeg jutra, ponegdje u riječnim dolinama s kratkotrajnom maglom, danju će temperatura porasti na oko 25 °C.

Vrlo toplo bit će u poslijepodnevnim satima i u pretežno sunčanoj središnjoj Hrvatskoj pa će dobro doći kratki rukavi i laganija odjeća i obuća. Ipak, jutarnja svježina zahtijevat će višeslojno odijevanje.

Na sjevernom Jadranu i u gorju povremeno će na nebu biti i umjerene naoblake. U jutarnjim satima duž obale i na otocima umjerena i jaka bura, posebice podno Velebita, dok je po gorskim kotlinama moguća kratkotrajna magla jer će vjetar i sasvim izostati tijekom noći, a i kroz dan će biti uglavnom slab.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije bit će više oblaka nego u četvrtak, no i dalje uz velik broj sunčanih sati zbog čega će najviša dnevna temperatura u hladu meteorološke kućice biti između 26 i 29 °C - što je oko prosječnih vrijednosti za početak rujna.

Podjednako toplo i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će također provremeno biti ponešto oblaka na nebu. Bura će razmjerno brzo oslabjeti pa će u nastavku dana puhati vjetar s mora."

Za vikend oblačnije, samo ponegdje uz mogućnost za malo kiše

"Još više oblaka na Jadranu će biti u subotu, prije svega u Dalmaciji, gdje će i vjerojatnost za mjestimice malo kiše biti veća, no vjetar će biti uglavnom slabiji, za razliku od sjevernog Jadrana, gdje lokalno bura može biti i umjereno jaka, posebice podno Velebita. Nedjelja i ponedjeljak prevladavajuće sunčani, a bura će pojačati duž cijele obale u ponedjeljak.

I u unutrašnjosti će ponedjeljak biti malo vjetrovitiji u odnosu na vikend, koji će proteći uz uglavnom slab vjetar. Bit će pretežno, u subotu djelomice sunčano, a poneka kap kiše moguća je ponegdje u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!