U ponedjeljak još ponegdje oborine pa razvedravanje

28.11.2021.

21:56

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HTV / HRT

"Nakon što će u ponedjeljak ujutro nekima dan početi i uz pravi zimski ugođaj odnosno snježni pokrivač, pri čemu su snježne pahulje moguće i ponegdje na Jadranu, vrijeme će se ipak smirivati u većini krajeva. S razvedravanjem jutro će u utorak biti hladno, mjestimice i maglovito. Već u drugoj polovini tjedna ponovno posvuda vrlo promjenjivo, u petak u gorju i uz novi snijeg, a na Jadranu i dalje često vrlo vjetrovito.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

A u emisiji "Vrijeme" nakon "Dnevnika", osim detaljnje prognoze po područjima, dodatno je upozorila na nužan oprez u prometu zbog moguće poledice sljedećih dana čak i ponegdje duž obale, gdje će i dalje biti jakog vjetra, a otkrila je i zanimljiv podatak za Komižu - ovaj je studeni najkišoviti 11. mjesec u povijesti mjerenja na toj meteorološkoj postaji DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dip. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu:

U ponedjeljak još ponegdje oborine pa razvedravanje

Dr. sc. Tanja Renko: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti umjereno do pretežno oblačno, no uglavnom veći dio dana bez oborina. Malo kiše i susnježice past će ponegdje u zapadnim predjelima tijekom jutra. Puhat će umjeren sjeverozapadni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj prijepodne većinom oblačno, mjestimice sa susnježicom i snijegom pa i tanjim snježnim pokrivačem, a zatim djelomično razvedravanje. Temperatura zraka između 0 i 4 °C.

Hladno i u gorju, uz pravi zimski ugođaj. Snježne pahulje, osim na Učki i Ćićariji, moguće su i drugdje u unutrašnjosti Istre, ali i duž obale sjevernog Jadrana. S jakom burom oborina će tijekom prijepodneva biti manje, a postupno će se i razvedravati.

U Dalmaciji promjenjivo pa i pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, moguće i pljuskovima praćenim grmljavinom, a potkraj dana, uz zahladnjenje, također je poneka pahulja nošena burom moguća duž obale. More umjereno valovito, a s jačanjem bure prema večeri i valovito.

Na jugu Hrvatske će još veći dio dana puhati umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar te će bit vrlo promjenjivo, a s okretanjem na buru u noći na utorak temperatura će se sniziti - i osim u gorju poneka je pahulja moguća i blizu mora."

I dalje promjenjivo

"Utorak će biti hladniji i na Jadranu uglavnom suh. Sjeverni i sjeverozapadni vjetar slabjet će i okretati na zapadni i jugozapadni najavljujući novu promjenu čija će glavnina stići u četvrtak. S južinom će od srijede temperatura biti viša.

U unutrašnjosti predah od oborina u utorak, no i srijeda će biti većinom suha. Zapuhat će jugozapadnjak i temperaturni "minusi" će uglavnom izostati sredinom tjedna, a kiša će u četvrtak ponovno moguće biti izraženija u predjelima uz Jadran.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!