U ponedjeljak pretežno oblačno, uz oborine, buru, jugo

26.12.2021.

17:22

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: HTV / HRT

"Posljednji tjedan u tekućoj godini počinje prevladavajuće oblačnim vremenom te povremenom oborinom, koje će biti do sredine tjedna, osobito u sjevernim kopnenim predjelima i u Dalmaciji. Porast će vjerojatnost za jutarnju maglu, a od srijede i za sunčana razdoblja, uz koje će i temperatura zraka postupno rasti pa će na kraju stare te na početku nove godine biti sunčanije i toplije nego na početku ovoga tjedna.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

 A stručnjaci DHMZ-a prošlih su dana pripremili i zanimljive analize o snijegu na Božić u prošlih 60 godina:

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, čiji su službenici, povodom 70 godina postojanja službe, pripremili prvi Agroklimatski atlas Hrvatske-a:

U nastavku pak slijedi Tomislavina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu, a i najnovijem uspjehu hrvatskih fotografa:

U ponedjeljak pretežno oblačno i hladnije, uz oborine, buru, jugo

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U ponedjeljak na istoku Hrvatske oblačan. Glavnina oborine past će u prvom dijelu dana. U početku će to biti kiša, koja se može smrzavati na tlu, a zatim susnježica te snijeg. Temperatura zraka između -1 i 3 °C.

Oblačno će prevladavati i u središnjoj Hrvatskoj, a slabog snijega mjestimice još može biti ujutro na istoku i jugu područja. Vjetar većinom slab, a temperatura zraka između -1 i 2 °C.

Na zapadu zemlje umjereno i pretežno oblačno, ujutro u Lici još može pasti malo kiše i susnježice, a sunčanih razdoblja bit će sredinom dana, osobito na obali. Navečer uz naoblačenje kiša u Istri. Ujutro mjestimice na sjevernom Jadranu umjerena bura, zatim sjeverozapadni vjetar, a navečer jugo. Jutarnja temperatura od -2 do 3 °C u unutrašnjosti, na moru od 4 do 9 °C. Dnevna od 3 do 8 °C, na obali od 10 do 12 °C. 

Postupno će se razvedriti i u Dalmaciji, no još u prvom dijelu dana oblačnije s čestom kišom. Puhat će umjeren sjeverozapadni vjetar, duž obale i zapadni, pa će more biti malo i umjereno valovito. Temperatura zraka od 9 do 14 °C, ujutro u unutrašnjosti niža. 

Umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar puhat će i na jugu Hrvatske, a još ujutro jako jugo i južni vjetar. U prvom dijelu dana oblačnije s kišom, a popodne sunčana razdoblja. Temperatura zraka većinom od 10 do 14 °C."

U nastavku tjedna promjenjivo


"Slaba i kratkotrajna kiša moguća je na kopnu i idućih dana, ali neće posvuda padati. Od srijede su sve vjerojatnija sunčana razdoblja, ponegdje i jutarnja magla. Temperatura zraka postupno će rasti.

U utorak i srijedu i na Jadranu uz više oblaka povremeno može pasti malo kiše, a u četvrtak stabilno i sunčanije. U utorak će puhati umjereno jugo, zatim uglavnom sjeverozapadni vjetar, ponegdje i bura. Temperatura zraka malo će porasti.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

 .

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!