14:35 / 26.12.2021.

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. i dr. sc. Mislav Anić, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Još malo o snijegu i visini snježnog pokrivača na Božić

snježni pokrivač na meteopostajama DHMZ-a od 1961. godine

snježni pokrivač na meteopostajama DHMZ-a od 1961. godine

Foto: DHMZ / HRT

Kad već nije tijekom Božića, snijeg je neke na sjeveru Hrvatske, primjerice u Bednji, Krapini i Varaždinu, razveselio u noći i tijekom blagdana sv. Stjepana, a bit će ga i još ponegdje početkom novoga tjedna. No, gotovo zanemarivo u odnosu na mnoge godine u prošlosti. Nakon analize:

u nastavku je još jedna analiza Petre Sviličić, mag. phys.-geophys. i dr. sc. Mislava Anića - službenika Službe za agrometeorogiju DHMZ-a:

"Gdje je nestao bijeli Božić?

U iščekivanju snježnog pokrivača mnogi su se vjerojatno zapitali zašto je i ovoga Božića izostao. Južina u blagdanske dane nesumnjivo se čini neprimjerena za ovo doba godine, međutim i nije tolika rijetkost. Analiza podataka pokazuje kako se unatrag 60 godina ona pojavljivala sporadično, dok je bila češća u posljednjih desetak godina. Mnogo je narodnih izreka koje govore u prilog tome kako božićna pojava južine predviđa dugu zimu. Hoće li se to ostvariti tek ćemo vidjeti, ali već sada možemo gledati prikaz visine snijega izražen u centimetrima na dan Božića za razdoblje 1961. – 2020.

Tijekom vremena najviši predjeli Hrvatske imali su i najviše snijega u odnosu na nizinske krajeve. Rekord drži Zavižan 1980. s izmjerenih 149 cm. Međutim, vidljivo je kako se i u gorju posljednjih godina smanjuje količina snijega u božićno vrijeme. Primjerice, u zadnjih desetak godina bile su samo 3 godine s visinama većim od 40 cm.

U nizinskim krajevima više od pola metra snijega na Božić bilo je zadnji put 1963. godine, s iznimkom od 74 cm u Stubičkim toplicama 1994. godine. Cijela unutrašnjost Hrvatske posljednji put bila je prekrivena snježnim pokrivačem 2007., a 2011. tek mjestimice. 2017. se pak bijelilo samo gorje.


Na prikazu visina snijega vidi se određena periodičnost pojave snijega tijekom vremena, odnosno bilo je razdoblja s više snijega i razdoblja s manje. Najviše uzastopnih godina sa snijegom bilo je u devedesetima prošlog stoljeća. No, primjetno je kako je ta periodičnost izostala posljednjih desetak godina. Razlog tome svakako treba potražiti u detaljnijim analizama."

Agrotehničke mjere zaštite - zamjena za snježni pokrivač

"Ratari u nizinama u zadnjem desetljeću ne oslanjaju se na zaštitnu ulogu snježnog pokrivača za njihove usjeve, već su primorani pratiti temperaturna kolebanja i poduzimati agrotehničke mjere s ciljem očuvanja najvećeg mogućeg prinosa koliko to vremenski uvjeti dozvoljavaju. Povećani troškovi zbog prihrane ili primjene zaštitnih sredstava zasigurno utječu na konačnu dobit i isplativost. Jedna od kratkoročnih mjera prilagodbe klimatskim promjenama svakako je i upotreba sezonskih prognoza koja se može s određenom pouzdanošću uvrstiti u planove poljoprivredne proizvodnje smanjujući tako troškove i gubitke.

Svakako, svakodnevno aktivno i sustavno praćenje kratkoročne prognoze na medijskim platformama DHMZ-a i HRT-a olakšava donošenje odluka i planiranje radova."


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!