18:25 / 24.11.2021.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Od četvrtka promjenjivo, uz kišu čestu, ponegdje i obilniju

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HTV / HRT

"Nakon stabilna i suha vremena ove srijede, slijedi vrlo promjenjivo razdoblje s pravim ne samo jesenskim obilježjima, nego i zimskim, jer će povremeno biti i snježnih pahulja, posebno u gorskim krajevima, a početkom idućeg tjedna moguće i drugdje. Noći od petka neće biti odveć hladne zahvaljujući pretežno oblačnom vremenu, a dnevna će temperatura biti oko prosječne za ovo doba godine.

Na Jadranu svakako treba upozoriti na čestu i obilnu kišu, a zbog jakog i vrlo jakog vjetra, najčešće juga, zatim i jugozapadnjaka, moglo bi biti i poplavljenih riva.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" dodatno je zaključila:

"U četvrtak počinje razdoblje dosta nepovoljnih vremenskih uvjeta, osobito na Jadranu i predjelima uz njega. Bit će vrlo vjetrovito i kišovito te do kraja tjedna na nekim lokalitetima ukupno može pasti i više od 150 litara kiše po četvornome metru, zbog čega je DHMZ objavio i posebno priopćenje. Potkraj nedjelje počet će pritjecati znatno hladniji zrak pa bi početkom idućeg tjedna mogli osjetiti dašak zime."

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu:

Od četvrtka promjenjivo, uz kišu čestu, ponegdje i obilniju

dr. sc. Tanja Renko: "U nastavku tjedna u Slavoniji, Baranji i Srijemu vjerojatnost za sunčana razdoblja najveća je u četvrtak, no tek nakon česte jutarnje magle i niskih oblaka. Zadržat će se uglavnom suho vrijeme, a slabog do umjerenog jugoistočnjaka bit će ponajprije u Podunavlju.

U središnjoj Hrvatskoj prevladavat će oblačno, ujutro često i maglovito, a poslijepodne te navečer mjestimice kiša, uglavnom u malim količinama. Jutro će biti manje hladno nego u srijedu, a dnevna temperatura većinom malo niža.

Oblačno će biti i u gorju te na sjevernom Jadranu, gdje će povremena kiša biti češća u drugom dijelu dana. Mjestimice su mogući i jaki pljuskovi pa može pasti i veća količina kiše. Jugo i istočni vjetar bit će izraženiji na otocima i otvorenome moru.

Vjetrovito, uz jako i vrlo jako jugo, bit će i u Dalmaciji. Osobito prema večeri te u noći na petak rast će vjerojatnost za jače grmljavinsko nevrijeme pa može pasti i više od 60 litara kiše po četvornome metru. Jutarnja temperatura od 6 °C u unutrašnjosti do 13 °C na otocima, a najviša dnevna između 12 i 16 °C.

Na jugu Hrvatske prevladavajuće oblačno s kišom, koja će biti izraženija u drugom dijelu dana; puhat će jako i vrlo jako jugo pa će i more biti valovito, navečer i jače valovito."

I dalje česte oborine

"U petak i tijekom vikenda na Jadranu vrlo promjenjivo, vjetrovito i uz često obilnu kišu, posebno u Dalmaciji, gdje lokalno može pasti više od 100 litara kiše po četvornome metru. Zbog jakog, povremeno i olujnog vjetra te niskog tlaka zraka može biti i poplavljenih riva te pijavica.

U unutrašnjosti umjereno i pretežno oblačno s povremenom kišom, izraženijom u petak. U najvišem je gorju moguća susnježica pa i snijeg, a vjerojatnost za njih rast će potkraj nedjelje, uz pritjecanje još hladnijeg zraka.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!