U ponedjeljak raznoliko - sjevernije česta kiša, južnije većinom sunčano

23.05.2021.

17:25

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HRT / HRT

"I početkom novoga tjedna promjenjivo vrijeme s pljuskovima nekima neće odgovarati, no postoji vjerojatnost da kiša ponegdje i sasvim izostane, kao primjerice u većem dijelu Dalmacije, te na krajnjem istoku Hrvatske, gdje u utorak temperatura može porasti i na oko vrlo toplih 27 °C.

Željni posvuda stabilnijeg vremena doći će na svoje sredinom tjedna, a u petak se ponovno povećava vjerojatnost za povremenu mjestimičnu kišu, koje će općenito znatno rjeđe biti na toplijem Jadranu.

Stoga će i dalje promjenjivost ovogodišnjega svibnja biti tema mnogobrojnih razgovora. Štoviše, o vremenu i meteorologiji, i jednom nesvakidašnjem projektu, govorit će se i u nedjeljnim "Vijestima iz kulture".", prognozirala je i komentirala u HRT-ovim emisijama "Vrijeme" dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.


U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

U ponedjeljak raznoliko - sjevernije česta kiša, južnije većinom sunčano

dr. sc. Tanja Renko: "U ponedjeljak na istoku Hrvatske promjenjiva naoblaka, a povremeno može mjestimice biti kiše, pa i u obliku ponekog pljuska, posebno u zapadnim predjelima. Zapuhat će slab i umjeren jugoistočni i istočni vjetar, a dnevna će temperatura biti između 19 i 24 °C.

Još malo svježije bit će u oblačnijoj središnjoj Hrvatskoj, uz temperaturu između 15 i 19 °C. Kiša će biti češća pojava, posebice uz granicu sa Slovenijom, gdje će veći dio dana prevladavati oblačno vrijeme.

Podjednako i na krajnjem zapadu - u većem dijelu Istre te na širem riječkom području, kao i u Gorskom kotaru - prevladavat će oblačno, povremeno uz kišu, moguće i jače pljuskove. Sunčana razdoblja vjerojatnija su u južnijim dijelovima područja. Jugo će na otvorenom moru sjevernog Jadrana ponovno pojačati.

Razmjerno vjetrovito i na srednjem Jadranu, uz jugo jako, na otvorenome i vrlo jako. Malo kiše može pasti uglavnom na širem zadarskom području, dok će se drugdje zadržati suho i barem djelomice sunčano.

I na krajnjem jugu Hrvatske će uz djelomice sunčano vrijeme poslijepodnevna temperatura biti između 24 i 28 °C, što bi neke moglo potaknuti i na osvježenje u umjereno valovitom moru temperature oko 18 °C."

U utorak još pljuskovi, zatim stabilnije

"Utorak će još na sjeveru Jadrana biti nestabilan, uz mjestimične pljuskove, a od srijede će prevladavati sunčano, uz temperaturu zraka u skladu s dobom godine. Nakon vrlo promjenjivog vjetra u utorak, sredinom tjedna će zavladati bura i sjeverozapadnjak, većinom umjerene jakosti.

I na kopnu će još uz promjenjivu naoblaku u utorak biti sporadičnih pljuskova, uz i dalje vjerojatnije vrijeme na zapadu, a u srijedu i četvrtak stabilnije, uz uglavnom slab vjetar. Dnevna temperatura neće se znatnije mijenjati, a samo će utorak na istoku Hrvatske biti vrlo topao.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!