Ponedjeljak razmjerno svjež, kiša češća na kopnu, mjestimice jaka bura

21.08.2022.

17:06

Autor: Dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

"Promjenjivo vrijeme se nastavlja. I dalje uz više sunčanih sati te većinom i manje i rjeđe oborine na Jadranu nego u unutrašnjosti, gdje će ponedjeljak biti većinom oblačan, kiša češća na sjeverozapadu i sjeveru. No, svakako treba računati i na mjestimične neverine na moru, u ponedjeljak i na još ponegdje jaku buru, na sjevernom Jadranu i olujnu.

Prema sredini tjedna gotovo posvuda više sunčana vremena, kiša sve rjeđa, a temperatura zraka u porastu pa će ponovno u većini Hrvatske biti oko prosječne za kraj kolovoza.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" podsjetila je i na natječaj za kalendar Svjetske meteorološke organizacije za 2023. godinu:

"Atmosfera će nam i sljedećih dana omogućiti prizore raznolikog vremena i meteoroloških pojava. Odlučite li fotografirati ih - neke mogu završiti i u videozidu emisija "Vrijeme", a još će vidljivije biti pobijede li na natječaju za kalendar Svjetske meteorološke organizacije. Požurite se! Prijave traju do 1. rujna."

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
Tanja Renko, Foto: Vrijeme/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

I dalje promjenjivo i razmjerno svježe, kiša češća na kopnu, ponegdje jaka bura i sjevernjak

Dr. sc. Tanja Renko: "Ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu umjereno do pretežno oblačan uz mjestimičnu kišu te uglavnom slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 18 °C, a najviša dnevna između 22 i 24 °C.

Podjednake vrijednosti temperature zraka i u središnjoj Hrvatskoj pa će nakon duljeg vremena biti hladnije od uobičajenog za doba godine. Ponegdje će biti kiše, vjerojatnije u prvom dijelu dana, a sunčanih će razdoblja biti manje nego u nedjelju.

U Gorskom kotaru i Lici, kao i na sjevernom Jadranu, promjenjiva naoblaka, s njom lokalno i kiša. Danju će temperatura biti uglavnom malo niža od nedjeljne, a treba izdvojiti i mogućnost jutarnje magle po kotlinama te jake bure i sjevernog vjetra duž obale, posebno podno Velebita, tijekom većeg dijela dana.

Pojačanog će vjetra i umjereno valovitog mora biti i u sjevernoj Dalmaciji, dok će južnije sjeverozapadni vjetar i bura biti slabi i umjereni. Bit će djelomice sunčano, no uz dnevno zagrijavanje valja računati na povremenu promjenjivu naoblaku te lokalni neverini.

Nestabilno će biti i na jugu Hrvatske, uz mogućnost ponekog pljuska i prolazno pojačanog vjetra, većinom u poslijepodnevnim satima. Jutarnja temperatura zraka između 19 i 22 °C, a najviša dnevna temperatura oko 30 °C."

U početku još promjenjivo pa stabilnije i toplije

"Utorak će biti još prilično nestabilan, mjestimične kiše ponajprije može biti ujutro na sjeveru, a popodne duž obale južnog Jadrana. Od srijede prevladavajuće sunčano i vjerojatnost za poneki pljusak bit će mala.

U unutrašnjosti promjenjivije, osobito u utorak te u srijedu, kada će već dnevna temperatura doseći vrijednosti uobičajene za drugu polovinu kolovoza, a još malo toplije bit će od četvrtka, potkraj tjedna vrlo vjerojatno ponovno ponegdje i vruće.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!