U petak sunčano i vruće, za zdravlje uz još veću opasnost od toplinskog vala

21.07.2022.

18:07

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: Vrijeme / HRT

Vrućina ne posustaje. Štoviše - mnogima se još lošije "piše". Iako će, naravno, nekima i odgovarati. Nikad svima isto!

Ne znam jesu li ljubitelji vrućine zadovoljni - ili je i njima ipak odviše, ali znam da će mnogima biti još nepodnošljivije nego u dosadašnjem dijelu srpnja, osobito do subote, kada će se temperatura zraka u većem dijelu Hrvatske približiti dosadašnjim rekordima, a ponegdje možda biti i viša. Osim dnevne vrućine, i noći će biti toplije od dosadašnjih pa će se svježina sve manje osjećati, čak i u unutrašnjosti, gdje se također temperatura zraka mjestimice neće spuštati ispod 20 °C, osobito ne u većim gradovima. Stoga ne zanemarujte savjete liječnika i upozorenja na toplinski val koji može utjecati na zdravlje. On je rezultat analize mnogobrojnih meteoroloških i medicinskih podataka.

Predah od velike vrućine u većini unutrašnjosti slijedi potkraj subote i u nedjelju, ali tada se povećava i vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom pa i olujno nevrijeme, koji će, pak, biti uvod u promjenjiviji i manje vruć tjedan na kopnu, no ne i na moru, gdje će i dalje biti jako vruće, te razmjerno stabilno i pretežno sunčano. Unatoč tome, izbjegavajte kupanje i sunčanje za "zvizdana". Jest ljeto i normalno je da je vruće, ali ne baš ovako.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak sunčano, uz još veću opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje

I u petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano, uz slab vjetar, te najnižu temperaturu zraka u noći i ujutro od 17 do 19 °C, a najviša popodnevna uglavnom 37 ili 38 °C.

Barem malo noćno osvježenje osjećat će se i u središnjoj Hrvatskoj, iako se temperatura mjestimice vjerojatno neće spuštati ispod 20 °C, osobito ne u središtu Zagreba. Već tijekom sunčanog dopodneva u mnogim mjestima vruće, a za također stabilnog poslijepodneva i oko 36 °C!

Sunčano i iznadprosječno toplo bit će i u gorju. Još veća vrućina - i oko 37 °C - na sjevernom Jadranu, gdje će ujutro puhati mjestimice jaka bura, uglavnom podno Velebita.

Na vedrom srednjem Jadranu mirnije, popodne uz samo ponegdje umjeren maestral, te uz more mirno ili malo valovito, temperature uglavnom od 24 do 27 °C, dok će se u hladu meteoroloških postaja mjeriti za oko 10 °C više. U unutrašnjosti Dalmacije vjerojatno čak i 39 °C! No barem noć u dijelu unutrašnjosti neće biti topla.

Podjednako i na jugu Hrvatske - ujutro od 22 do 25 °C, a tijekom vedrog dana sa smorcem od 34 do 39 °C.

U subotu većinom još toplije, ali na sjeveru i nestabilnije

U subotu će biti još toplije nego u petak, uz temperaturu zraka blizu rekordne, ponegdje možda čak i višu. I pritom sve nestabilnije - prema kraju subote samo u sjevernijim krajevima unutrašnjosti, a u manje vruću nedjelju i u južnijima će se povećati vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom. Ponegdje je moguće i olujno nevrijeme. No, već u sunčani ponedjeljak opet toplije. Srećom za mnoge u unutrašnjosti - slabije nego ovo u subotu.

I na Jadranu će se u subotu dodatno povećati opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. I potrajati! Bit će pretežno sunčano, na sjevernom Jadranu uz prolazno i lokalno jaku buru u nedjelju.

 A još detaljniju prognozu vjetra i valova za jedriličare i ostale koji plove pripremio je za "Regionalni dnevnik" četvrtkom dr. sc. Marijan Tadin iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!