I u srijedu sunčano i vruće, na Jadranu uz buru pa maestral

19.07.2022.

Zadnja izmjena 15:46

Autor: Dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

"I u nastavku tjedna bit će prevladavajuće sunčano te vruće. Štoviše, još toplije nego prošlih dana pa će se i povećati opasnost od vrućine koja može utjecati na zdravlje, posebice od četvrtka, kada će opasnost već u nekim krajevima biti velika. Potkraj subote pak raste vjerojatnost za lokalne pljuskove na sjeverozapadu unutrašnjosti...

Budući da se suša u većini Hrvatske nastavlja - treba sve više paziti na racionalnu potrošnju vode. Naravno, i na sve veću opasnost od nastanka i širenja požara otvorenog prostora...

Također, noći će uz more sve češće biti čak i vrlo tople, a s novim toplinskim valom i temperatura mora će ponovno u dosta mjesta biti i oko 27 °C.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirala:

"Zbog vrućine većinu aktivnosti preporuča se pomicati u rane jutarnje ili pak večernje sate. Toplinski val, drugi ovoga ljeta, zasigurno će potrajati do vikenda, na Jadranu i vjerojatno i dulje."

Zbog tog novog zatopljenja stručnjaci DHMZ-a objavili su i posebno priopćenje, u kojem navode, između ostaloga, i mogućnost pojave novih temperaturnih rekorda.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u srijedu sunčano i vruće, na Jadranu uz buru pa maestral

Dr. sc. Tanja Renko: "U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčano, pa i sasvim vedro, uz slab vjetar. Noć i jutro bit će većini ugodni što će omogućiti rashlađivanje domova, a danju će vrijednnosti temperature biti između 34 i 36 °C.

Prevladavajuće vedro sa slabim vjetrom i u središnjoj Hrvatskoj. Nakon vjerojatno većini ugodne, pa i svježe noći, slijedi vruć dan, a na snazi će biti i umjerena opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje.

Gorski krajevi još u srijedu bit će pošteđeni upozorenja - najniža temperatura između 10 i 15 °C, a najviša dnevna oko 30 °C. Na sjevernom Jadranu i za oko 10 °C viša temperatura u noći, čemu će ponegdje pridonijeti i do jutra slaba do umjerena bura, podno Velebita i jaka. Danju vrijednosti i do 35 °C pa će se vjerojatno mnogi tražiti osvježenje u moru.

Kao i na sjevernom dijelu - i na srednjem Jadranu će temperatura mora biti većinom između 23 i 25 °C. Nakon jutarnjeg burina u najtoplijem će dijelu dana puhati do umjeren vjetar s mora. Iako će nekima pružiti manje osvježenje preporučuje se izbjegavati boravak na suncu zbog diljem Dalmacije vrlo visokog UV indeksa.

I na krajnjem jugu Hrvatske obilje sunčana vremena, a nakon ponegdje i vrlo tople noći - danju vruće, uz najvišu temperatururu i oko 36 °C u dolini rijeke Neretve."

U nastavku tjedna još toplije

"U nastavku tjedna na Jadranu će se zadržati suho i pretežno sunčano, a temperatura zraka bit će u daljnjem porastu. Noći će sve češće biti vrlo tople, nekima onemogućujući kvalitetan san i odmor, a dnevna temperatura bit će i viša od 35 °C.

Vrućina će obilježiti vrijeme i u unutrašnosti Hrvatske no ipak će noći biti uglavnom ugodnije nego duž obale. Iznimka će biti središta većih gradova koja će se noću također teško rashladiti. Pretežno sunčano zadržat će se vrlo vjerojatno i do kraja mjeseca, a uz prodor malo vlažnijeg zraka u subotu popodne i u noći na nedjelju raste vjerojatnost za pljuskove, lokalno i izražene.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!