U petak većinom suho, pretežno sunčano i iznadprosječno toplo

17.02.2022.

17:45

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: HTV / HRT

Ako žudite za zimi uobičajenim vremenskim uvjetima - i sljedećih ćete dana biti razočarani. No, možda vas u unutrašnjosti djelomično utješi pad temperature prema kraju ovog tjedna, te kasniji "blagi" jutarnji "minusi". Naravno, i mjestimični snijeg u gorju, možda i nekim nizinama - i to uglavnom od subote navečer do nedjeljnog jutra. Srećom za mnoge na kopnu - neće biti vjetrovito kao ovoga četvrtka, kada je jak jugozapadnjak nekima prouzročio štetu, posebice na potresom pogođenom području. Srećom, puhalo je manje nego u središnjoj i dijelu zapadne Europe. No, orkanskih udara na Sljemenu i Bilogori pokraj Pitomače ne bi se "posramila" ni jadranska bura.

Nastavit će se promjenjivo vrijeme - u petak pretežno suho i sunčano, zatim većinom oblačnije, uz najčešću kišu od subote do ponedjeljka, kada će na Jadranu biti i za neke problematičnih izmjena i jačine vjetra - od subotnjeg često jakog, gdjegod i olujnog juga do u noći i nedjelju ujutro mjestimice podjednako jake bure, pa slabijeg sjeverozapadnjaka i opet juga. Za prevrtljivu veljaču ništa neobično, ali barem neko pokazivanje ćudi. Kad već nema hladnoće...

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak većinom suho, pretežno sunčano i iznadprosječno toplo

Petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčan, uz poslijepodnevnu temperaturu i za oko 10 °C višu od prosječne! Ujutro mjestimice magla, a "blagi minusi" uglavnom pri tlu.

I u središnjoj Hrvatskoj ranoraniocima preporučujem oprez u prometu - i zbog moguće mjestimične poledice i zbog magle. Tijekom dana vedrina uz malo oblaka te najviša temperatura zraka između 15 i 17 °C. Kao da je već proljeće!

Danju u gorju svježije, a podjednako toplo na sjevernom Jadranu i unutrašnjosti Istre, gdje će jutarnji "minusi" vjerojatno biti kao oni po gorskim kotlinama. Na Jadranu pak ujutro od 2 do 5 °C, na otocima i oko 8 °C. I pritom prevladavajuće sunčano, osim u Rijeci i široj okolici gdje će biti podosta oblaka, uz mogućnost gdjekoje kišne kapi. U noći i ujutro mjestimice magla, poslije jačanje juga i povećanje valovitosti.

I na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije najprije ponegdje sumaglica i magla, zatim pretežno sunčano, do večeri uz slabo do umjereno jugo i more najviše umjereno valovito. I porast temperature zraka od, u unutrašnjosti između -4 i 0 °C, do poslijepodnevnih od 15 do 18 °C.

Podjednaka dnevna temperatura i na stabilnom jugu Hrvatske, gdje će vjetar do večeri biti slab - najprije burin pa istočnjak i jugo.

Za vikend i početkom novog tjedna promjenjivo, uz povremenu kišu, ponegdje i snijeg

I sljedećih dana razmjerno toplo za doba godine, ali u unutrašnjosti manje nego do sada. Pritom i oblačnije, povremeno uz kišu, u drugom dijelu subote mjestimice i obilniju, a uglavnom u gorju bit će i snijega. Jugozapadni i južni vjetar u subotu će prolazno zamijeniti sjeverni i sjeveroistočni.

Na Jadranu će nakon subotnjeg umjerenog i jakog juga, na udare gdjegod i olujnog, do nedjelje ujutro puhati bura, koja će na sjevernom dijelu onemogućavati normalno prometovanje, zatim sjeverozapadni vjetar, pa opet jugo. I naoblaka će biti promjenjiva, kao i izmjena suhih i kišnih razdoblja, pri čemu će vjerojatno najkišovitije biti u subotu na sjevernom Jadranu.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!