18:07 / 16.03.2021.

Autor: Zoran Vakula

I na imendan Patrika - Domagoja dobro će doći odjeća debljeg sloja

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: HRT / HRT

Sljedećih dana valja nam se prilagoditi promjenjivom i hladnijem vremenu, za mnoge ne baš idealnom za drugu polovinu ožujka. Imat ćemo više zimski nego proljetni ugođaj, barem po temperaturi, na Jadranu i buri i tramontani, koje će sredinom tjedna slabjeti, čak i okrenuti na jugo, pa će za vikend opet na velikom dijelu Jadrana biti jake i olujne - za upozorenje!

I dok će oborine na Jadranu do vikenda uglavnom izostati, a i poslije su trenutačno moguće, još ne i sigurne - u unutrašnjosti će svakodnevno biti kratkotrajnih lokalnih naleta kiše, posebno u gorju i snijega, koji kao da kažu: "Zima se još ne da!". I od mnogih neželjenih jutarnjih temperaturnih "minusa" će biti, a u subotu, s početkom proljeća, počinju ne samo sve dulji, nego i manje hladni dani... Barem nešto uobičajeno, normalno...

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ- a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

I u srijedu nestabilno, ponegdje i vjetrovito, te još malo hladnije

U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano, uz kratkotrajne lokalne pljuskove, uglavnom kiše, u gorju snijega, te uz malo slabiji sjeverozapadnjak nego u utorak.

Osjetnog vjetra koji će pojačavati hladnoću bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će se također nastaviti nadmetanje vedrine i oblaka, uz mjestimične nalete kiše, uglavnom u gorju i snijega. Najniža jutarnja temperatura bit će između -4 i 0 °C, a najviša poslijepodnevna oko 10 °C.

Još malo niža temperatura bit će u oblačnijem i nestabilnijem Gorskom kotaru i Lici, a viša na sunčanijem i uglavnom suhom sjevernom Jadranu. Puhat će bura i tramontana, samo ponegdje s olujnim udarima, pri čemu će more biti uglavnom malo do umjereno valovito.

Prema jugu valovitije, uz češći i jači sjeverni i sjeverozapadni vjetar, uz obalu ponegdje i buru. I pritom na srednjem Jadranu uglavnom suho i barem djelomice sunčano, a u unutrašnjosti oblačnije, uz mogućnost gdjekojeg pljuska. Temperatura ujutro -3 do 1 °C, uz more 2 do 6 °C, a poslijepodne 11 do 13 °C.

Razmjerno hladno za sredinu ožujka bit će i na jugu Hrvatske, te još vjetrovito, prema otvorenome i jače valovito more. Vjerojatnost pljuskova postojat će uglavnom u unutrašnjosti.

I u nastavku tjedna promjenjivo i razmjerno hladno

Ni u četvrtak se posvuda na Jadranu ne može jamčiti sasvim suho, ali će barem biti podosta sunčanog vremena, uz slabiju buru i tramontanu. Tijekom petka oblačnije, uz jugo, te moguću kišu, koja je još vjerojatnija tijekom vjetrovitije subote, kada će na sjevernom Jadranu jačati bura, na jugu jugo.

Hladnije nego u utorak sljedećih će dana biti i na kopnu, uz svakodnevne jutarnje temperaturne "minuse", pri tlu i izraženije, a hladnoću će i u četvrtak pojačavati povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, ponegdje i sjeverozapadni. Uz djelomice sunčano vrijeme i dalje će biti lokalnih naleta kiše, mjestimice i snijega, osobito u gorju, i to vjerojatno ponajviše u subotu.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!