U petak povremeno kiša, na moru i uz njega i obilna, jugo, toplije

15.12.2022.

13:26

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon porasta temperature u petak te povremene kiše, ponegdje i obilnije, na Jadranu praćene grmljavinom, lokalno moguće i tučom - potkraj dana slijedi zahladnjenje s kojim će u subotu u unutrašnjosti biti susnježice i snijega, uz mjestimice stvaranje snježnog pokrivača, posebno u zapadnim krajevima. Na sjevernom dijelu Jadrana zapuhat će jaka, ponegdje i olujna bura, koja će se tijekom nedjelje proširiti prema jugu, a već u ponedjeljak oslabjeti.

S burom će u nedjelju, na zadovoljstvo mnogih, početi razdoblje stabilnijeg te uglavnom suhog vremena koje će vrlo vjerojatno potrajati barem do srijede.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U petak povremeno kiša, na moru i uz njega obilna, jugo, toplije

Dr. sc. Tanja Renko: "Petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti topliji od četvrtka, osobito danju, jer će najviša temperatura zraka biti između 9 i 14 °C. Sunčana su razdoblja vjerojatnija sredinom dana i popodne, no svakako treba računati na povremenu kišu. Slab južni i jugoistočni vjetar navečer će okretati na sjeverni i sjeverozapadni.

I u središnjoj Hrvatskoj će potkraj dana zapuhati sjeverni i sjeveroistočni vjetar pa će kiša, koje će povremeno biti u toku dana, polako prelaziti u susnježicu i snijeg - prvo u gorju, pa u noći na subotu i u nizinama. Tako će blagi porast temperature biti kratkog vijeka.

Na zapadu zemlje prevladavajuće oblačno uz kišu, mjestimice moguće i grmljavinu, a treba računati i na veću količinu oborine, većinom između 20 i 70 litara po četvornom metru. Jugo i jugozapadni vjetar bit će umjereno jaki, povremeno i pojačani. S južinom malo toplije, ujutro uz vrijednosti temperature od 2 do 6 °C u gorju te na sjevernom Jadranu između 8 i 11 °C. Najviša dnevna od 7 do 12 °C u Gorskom kotaru i Lici, a duž obale i na otocima oko 14 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije također povremena kiša i grmljavina, mjestimice i obilniji pljuskovi, no bit će i sunčanih razdoblja pa će u kombinaciji s južinom danju biti relativno toplo za doba godine uz temperaturu i do 18 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske
također relativno toplo, često i vrlo kišovito, a moguće će biti i grmljavinsko nevrijeme, s njim i tuča. Jugo i južni vjetar bit će vrlo jaki."

Opet hladnije, uz buru, ali od nedjelje stabilno

"Subota na Jadranu i dalje promjenjiva, uz manje kiše nego u petak, a zapuhat će i bura pa će oborine prema večeri biti sve manje. Od nedjelje sunčanije i hladnije, bura će postupno slabjeti pa je u ponedjeljak ponovno duž obale moguć mraz pri tlu.

U unutrašnjosti idućih dana
hladnije, u subotu još uz povremene i mjestimične oborine te novi snježni pokrivač. Od nedjelje stabilne vremenske prilike, ali hladno.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!