18:33 / 15.10.2021.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U subotu većinom suho, barem djelomice sunčano i toplije, uz buru

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HTV / HRT

"Sljedećih dana na Jadranu pretežno sunčano i postupno toplije vrijeme, ali u subotu još valja računati na umjerenu i jaku, na udare i olujnu buru, koja će još malo produžiti ograničenja u prometu između kopna i mora.

Na kopnu djelomice sunčano, većinom uz porast temperature zraka, ali do sredine sljedećeg tjedna i dalje razmjerno svježe. Za vikend magla samo mjestimična i jutarnja, a od ponedjeljka raste vjerojatnost za češću i dugotrajniju, o kojoj će ovisiti i najviša temperatura zraka."
, sažeta je prognoza koju je za HRT-ovu kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i analiza dosadašnjeg dijela godine i prognoza za njezin ostatak, a i poziv za:

U subotu većinom suho, barem djelomice sunčano, bura, toplije

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U noći i u subotu ujutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavat će oblačno, samo ponegdje uz mogućnost za malo kiše, osobito na krajnjem istoku. Od sredine dana djelomice sunčano. Jutro će biti toplije nego u petak, nije isključena ni mjestimična magla, a najviša devna temperatura bit će od 13 do 15 °C.

U središnjoj Hrvatskoj ujutro mjestimice magla, moguć je i slab mraz, a temperatura će uz barem djelomice sunčano vrijeme porasti na oko 15 °C.

Na sjevernom Jadranu će prevladavati sunčano, ali i dalje vjetrovito, uz umjerenu i jaku, na udare i olujnu buru koja će navečer slabjeti. U gorju ujutro po kotlinama mjestimična magla, ponajprije u Lici i povećana naoblaka, a danju barem djelomice sunčano. Najniža temperatura od 1 do 3 °C u gorju i unutrašnjosti Istre, na moru uglavnom od 9 do 13 °C, a najviša dnevna od 11 do 13 °C, na Jadranu od 18 do 20 °C.

Podjednako toplo bit će danju na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, uz pretežno sunčano vrijeme. Puhat će umjerena do jaka, na udare i olujna bura pa će i more biti umjereno valovito i valovito, prema otvorenome moguće i jače valovito.

Na jugu Hrvatske prevladavat će sunčano, ujutro uz više oblaka, a umjerena i jaka, na udare i olujna bura poslijepodne će slabjeti. Jutarnja temperatura zraka od do , a dnevna će i dalje biti malo niža od temperature mora, koja je oko 21 °C."

Od nedjelje stabilno, na kopnu uz čestu maglu

"Sljedećih dana na kopnu uglavnom suho, stabilno i postupno toplije. Jutra će biti još razmjerno svježa, mjestimice i maglovita, a danju barem djelomice sunčano. Od ponedjeljka raste vjerojatnost za ponegdje dugotrajniju maglu o kojoj će onda ovisiti i najviša temperatura zraka.

Na Jadranu
pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak uz postupni porast temperature zraka.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!