U utorak toplije, uz jačanje južine, ali i sunčanije, uz rjeđu kišu

14.11.2022.

18:37

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: Vrijeme / HRT

I dok kiša ovih dana kao da želi barem djelomično nadoknaditi dosadašnji ovogodišnji manjak, posebice na Jadranu i uz njega, gdje je u prvih prvih deset mjeseci ponegdje izmjereno i manje od polovine prosječne količine oborine - temperatura se i dalje drži iznadprosječnih vrijednosti, na kakve smo već navikli prethodnih mjeseci i godina. Loše za stanje klime, ali dobro zbog uštede na grijanju.

Osim kiše, koja će gdjekad biti i obilna, osobito u srijedu i od petka, planove će nekima kvariti i povremeno jako i olujno jugo, prolazno na sjevernom dijelu i bura, a moguće su i pijavice. Stoga ne zanemarujte upozorenja, trenutačno prvog - žutog stupnja, ali moguće je povećanje i na drugi - narančasti stupanj. Prije toga, u prometu po unutrašnjosti budite oprezni i zbog česte, mjestimice i dugotrajne i guste magle.

Valja spomenuti kako ovotjedno promjenjivo vrijeme, od petka i hladnije, za vikend u višem gorju može pratiti i snijeg. Za studeni - ništa neobično, ali nekima bi moglo biti iznenađujuće, iako je njegova sezona ponegdje počela još u rujnu... Sa snijegom ili bez njega - ne zaboravite na početak obveze korištenja zimske opreme.

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U utorak toplije, uz jačanje južine, ali i sunčanije, uz rjeđu kišu

U utorak još u Slavoniji, Baranji i Srijemu dosta vedrine, koja će se probijati iznad magle i niskih oblaka, iz kojih uglavnom u noći i ujutro može biti rosulje ili slabe kiše. Jutarnja temperatura većinom 4 ili 5 °C, a poslijepodnevna 14 °C.

Za sredinu studenoga iznadprosječno toplo vrijeme i u središnjoj Hrvatskoj, uz daljnje nadmetanje magle, oblaka i sunca te jačanje jugozapadnjaka, posebice u gorju. Vrlo je mala vjerojatnost za mjestimice malo kiše.

U Gorskom kotaru, Lici i na sjevernom Jadranu i dalje oblačnije, uz mjestimično povremenu kišu, osobito prema kraju dana i u noći na srijedu, kada će jačati jugo, u gorju jugozapadnjak. Temperatura zraka u gorju uglavnom od 5 do 12 °C, a uz more 10 do 17 °C.

Na srednjem Jadranu još toplije i sunčanije, a malo kiše može pasti većinom u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar do večeri slab do umjeren, najprije sjeverozapadni i bura, pa jugozapadni, a navečer jača jugo.

Na jugu Hrvatske jugo još u noći i ujutro, pa ponovno u noći na srijedu, a tijekom razmjerno toplog utorka uglavnom slab vjetar, uz manje valovito more. Oblačnije u noći i prijepodne, još ponegdje uz pljuskove i moguću grmljavinu.

Promjenjivo, povremeno uz lokalno obilnu kišu, na Jadranu i vjetrovito

U srijedu na kopnu
uz južinu veći dio dana još toplije, ali i kišovitije, ponegdje i uz znatniju količinu kiše, osobito u gorju. Prema kraju dana zapuhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar, s kojim će dolaziti hladniji zrak, pa će temperatura u nastavku tjedna biti u padu. Pritom u četvrtak uglavnom suho, pa i barem djelomice sunčano, samo rijetko uz maglu, a u petak ponovno oblačnije i promjenjivije, uz povremenu kišu.

Na Jadranu
još kišovitije, osobito u srijedu, kada će biti i obilnih pljuskova praćenih grmljavinom. Puhat će često jako jugo, zatim ponegdje bura, najprije na sjeveru. Lokalno su moguće i pijavice. U četvrtak mirnije i sunčanije, uglavnom ujutro još na jugu uz moguće malo kiše, a u petak ponovno jačanje juga i povremeni pljuskovi, mjestimice vjerojatno i grmljavina.


Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!