Na Valentinovo oblačnije, južina, ponegdje oborina, većinom toplije

13.02.2022.

18:54

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HTV / HRT

"Za razliku od pretežito sunčane nedjelje idući će dani biti oblačniji, s povremenom oborinom, osobito utorak, kada je ponegdje moguća i grmljavina, pogotovo na Jadranu, dok su snježne pahulje u najvišem gorju vjerojatnije u ponedjeljak. Naime, uz prevladavajuću južinu veći dio tjedna bit će razmjerno topao, od srijede do subote i uglavnom suh, uz dulja sunčana razdoblja, na Jadranu samo prolazno i sjeverozapadni vjetar, ali znatno slabiji od ponegdje i vrlo jakog juga u utorak.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Na Valentinovo oblačnije, južina, ponegdje oborina, većinom toplije

Dr. sc. Tanja Renko: "U ponedjeljak na istoku Hrvatske djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, a ponegdje kratkotrajno može biti i većinom slabe kiše. Zapuhat će južni i jugoistočni vjetar te će danju temperatura biti malo viša nego u nedjelju, između 10 i 13 °C.

U središnjoj Hrvatskoj sunčana razdoblja, češće u istočnijim nego zapadnim dijelovima, a na širem karlovačkom području može pasti i poneka kap kiše. Jugozapadnjak će u gorju i na sjeverozapadu biti umjeren, mjestimice i umjereno jak. Jutarnja temperatura od -5 do -2 °C, a najviša dnevna između 10 i 13 °C.

U višim predjelima Gorskog kotara često jak jugozapadnjak, a na Jadranu će puhati umjereno i umjereno jako jugo i južni vjetar s kojim će more biti većinom umjereno valovito. Povremeno će biti kiše, u najvišem gorju i susnježice, a sunčana su razdoblja vjerojatnija na otocima.

U Dalmaciji umjereno i pretežno oblačno s mjestimičnom kišom. Zapuhat će umjereno i umjereno jako jugo, a ujutro će uz obalu još ponegdje biti istočnjaka i bure. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 9 °C duž obale i na otocima, a u unutrašnjosti između -3 i 2 °C. Najviša dnevna od 9 do 14 °C,

Podjednaka i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će također biti promjenjivo i pretežno oblačno s povremenom kišom."

U utorak još češće oborine, na Jadranu i vjetrovitije, uz moguće i pijavice, zatim stabilnije

"U utorak na Jadranu kiša još češća, lokalno i izraženija, a bit će i vjetrovitije, uz jugo jako, ponegdje u prvom dijelu dana i vrlo jako. Moguća je i pojava pijavice. U srijedu smirivanje vremena i sjeverozapadnjak, a promjenjivo i nestabilno zadržat će se još samo na jugu.

U većini unutrašnjosti u utorak oborine, glavnina popodne i navečer, lokalno i uz grmljavinu. Srijeda i četvrtak bit će uglavnom suhi i uz dulja sunčana razdoblja. S jugozapadnjakom će biti razmjerno toplo, samo rijetko uz mogućnost za slab mraz pri tlu.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!