U četvrtak sunčano i iznadprosječno toplo, ponegdje već i vruće

11.05.2022.

18:00

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

"U četvrtak će biti stabilno, sunčano i vrlo vjerojatno u mnogim mjestima unutrašnjosti uz najvišu temperaturu i oko 30 °C.

Već od petka nestabilnije, no i dalje u znaku pretežno sunčanog vremena. Lokalnih pljuskova bit će prvo na zapadu, a u dane vikenda i drugdje, pa i mjestimice uz obalu. Ipak, najveća je vjerojatnost u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije. Zadržat će se vrlo toplo, gdjegdje i vruće, uz većinom slab vjetar, osim uz neverine.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.


A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je prognozirala, komentirala i upozorila na gdjekad već i vrlo visok UV indeks - mjeru jakosti sunčeva zračenja:


"Ranoljetni, ponegdje gotovo i ljetni ugođaj obilježit će sredinu svibnja. Idućih će dana biti iznadprosječno toplo, u unutrašnjosti često i vruće. Obilje sunčana vremena mami nas na boravak na otvorenom pa nije na odmet spomenuti da je indeks opasnosti od UV zračenja već visok, ponegdje i vrlo visok, zbog čega se preporučuje oprez pri duljem izlaganju suncu, osobito onima s osjetljivom kožom u najtoplijem dijelu dana."

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

U četvrtak sunčano i iznadprosječno toplo, ponegdje već i vruće

Dr. sc. Tanja Renko: "U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčano uz povremeno umjerenu naoblaku te većinom slab jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 14 °C, a najviša dnevna u većini mjesta oko 30 °C.

Pravi ljetni ugođaj danju i u središnjoj Hrvatskoj gdje će također prevladavati sunčano vrijeme. Puhat će slab, u gorju povremeno i umjeren jugozapadni vjetar. Jutro toplije nego u srijedu, a i najviša dnevna temperatura malo viša pa će sredinom dana biti vrlo toplo i vruće.

U Gorskom kotaru, Lici i na sjevernom Jadranu obilje sunčanih sati, ali ujutro uz mogućnost kratkotrajne magle po gorskim kotlinama. Uz slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar, temperatura zraka brzo će rasti, i u najtoplijem dijelu dana vrijednosti će biti između 24 i 27 °C.

U Dalmaciji se nastavlja sunčano i vrlo toplo vrijeme. Noću i ujutro tiho pa je moguća i sumaglica, a sredinom dana puhat će slab i umjeren vjetar s malo valovitog mora.

I na krajnjem jugu Hrvatske 
još jedan u nizu pretežno sunčanih dana. Jutro i prijepodne bez vjetra pa će more biti mirno, a u najtoplijem dijelu dana slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, na otvorenom moru i sjeverozapadnjak s kojima će more biti malo valovito, temperature oko 19 °C."

Od petka opet nestabilno, osobito na kopnu


"I u nastavku tjedna na Jadranu pretežno sunčano. U petak ponegdje i sasvim vedro, a u subotu će povremeno biti umjerene naoblake, uz porast vjerojatnosti za poneki neverin, ponajprije duž obale. Temperatura u blagom porastu. Vjetar najčešće slab promjenjiva smjera, a podno Velebita će u subotu puhati umjerena do jaka bura.

I u unutrašnosti se nastavlja iznadprosječna toplina, ali od petka ponovno nestabilnije vrijeme. Sunčanih razdoblja neće nedostajati, no treba računati na popodnevne lokalne pljuskove, u petak prije svega u najzapadnijim predjelima, a za vikend vjerojatnije u gorju i unutrašnjosti Dalmacije.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!