Srijeda još barem djelomice sunčana i razmjerno topla, uz južinu

11.04.2023.

13:47

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

"I u srijedu će još biti većinom suho, pa i barem djelomice sunčanu, uz proljetnu toplinu od mnogih priželjkivanu, ali i uz južinu, kao najavu promjene vremena. Boravite li dulje na otvorenome i osjetljivije ste kože - pripazite - UV indeks, mjera sunčeva zračenja, u južnijim hrvatskim krajevima već će biti i visok.

No, već u nastavku ovog tjedna te vjerojatno i na samom početku idućega znatno oblačnije nego tijekom srijede, uz čestu kišu, ponegdje i obilnu, osobito na Jadranu i u obliku lokalnih pljuskova s grmljavinom te uz lokalne nevere i vrlo promjenljiv vjetar, i po smjeru i brzini. Pritom će i ponovno osvježiti, ponaprije na prijelazu s četvrtka na petak kada je u gorju moguća susnježica i mokar snijeg. Potkraj vikenda zapuhat će bura s kojom će na Jadranu rasti vjerojatnost za više suha i sunčana vremena početkom idućeg tjedna.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTprognoza UV indeksa za 12. 4. 2023., Foto: emisija "Vrijeme"/HRT

Srijeda još barem djelomice sunčana i razmjerno topla, uz južinu

Dr. sc. Tanja Renko: "U srijedu na istoku Hrvatske prevladavajuće sunčano uz slab, u Podunavlju i umjeren sjeverozapadni vjetar. Povremeno će biti umjerene naoblake, vjerojatnije poslijepodne. Temperatura zraka, i jutarnja i dnevna, podjednaka kao u utorak i u okvirima prosjeka za doba godine.

Danju ugodno toplo još u srijedu i u središnjoj Hrvatskoj, uz najviše vrijednosti između 16 i 19 °C. Uz promjenjivu naoblaku bit će i duljih sunčanih razdoblja, posebice u Moslavini i na sisačkom području, dok će više oblaka biti uz granicu sa Slovenijom i na Pokuplju.

Na zapadu zemlje prijepodne uz dosta oblaka, no poslijepodne će biti barem djelomice sunčano te će uz slab i umjeren jugozapadnjak, na otvorenom moru i jugo temperatura zraka doseći vrijednosti od 13 °C u gorju do 18 °C ponegdje uz obalu sjevernog Jadrana. S jačim naoblačenjem krajem dana već ponegdje kiša.

U Dalmaciji
pretežno sunčano, poslijepodne s umjerenom naoblakom ponajprije u njezinoj unutrašnjosti. Umjerenu buru zamijenit će jugozapadnjak, a prema kraju dana svce češće i jugo pa će more biti malo i umjereno valovito. Uz dosta sunčanih sati bit će ugodno toplo što će mnoge mamiti na boravak na otvorenome.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske. Pritom svakako treba imati na umu da je jakost sunčevog zračenja sredinom travnja već slična onoj potkraj kolovoza - UV indeks je visok pa se potrebno zaštititi prilikom dužeg izlaganja suncu."

Opet nestabilno i svježije, uz oborine, nevere, pijavice...


"S četvrtkom počinje razdoblje nestalnog vremena. Mjestimice će na Jadranu biti obilnih i izraženih pljuskova - nevera, osobito u četvrtak i petak. I vjetar će biti vrlo promjenjiv - vrlo jako jugo okrenut će na sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, a u subotu ponovno jako jugo. Moguće su i pijavice.

U unutrašnjosti će s izraženom promjenom osvježiti, posebno potkraj četvrtka i u noći na petak na zapadu zemlje, zbog čega će u višem gorju biti susnježice i mokrog snijega.", pripremila je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza koju je mr. sc. Dragoslav Dragojlović pripremio za emisiju "Istrage prometnih nesreća", u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!