Predah od smrzavanja, ali kiša pa je moguće širenje biljnih bolesti i štetnika

09.04.2023.

13:45

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Ovisno o lokalitetu, voćnoj vrsti i sorti, najviše stradalih cvjetova od niskih temperatura ovoga tjedna bilo je u središnjim i sjeverozapadnim predjelima Hrvatske. Prave štete trebaju se tek utvrditi. Predah u zaštiti od smrzavanja donosi toplije, ali i nestabilno vrijeme u sljedećim danima.

Jutarnje vrijednosti temperature zraka većinom će biti pozitivne, tek ponegdje u gorju moguće i do -1 °C. Najviše dnevne vrijednosti između 16 i 18 °C, mjestimice moguć i malo više. Prognozirana prosječna nakupljena toplina dodatno će potaknuti proljetno buđenje i zazeleniti prirodu.

Kaže se da travanj ima devet vrsta vremena na dan. Nestabilni tjedan pred nama donosi proljetno vrijeme isprekidano kišom, a u gorju moguće i susnježicom. Stoga je za planiranje aktivnosti potrebno gotovo svakodnevno pratiti prognozu oborine, budući da je kiša, mjestimice i obilnija, moguća tijekom većeg dijela radnog tjedna.

S kišom i toplijim vremenom ostvarit će se i uvjeti za širenje biljnih bolesti i štetnika. Stoga je potrebno obilaziti nasade i poduzeti odgovarajuće mjere zaštite.

Posljednjih dana u nizinama sjetveni sloj ohladio se na prosječnih 7 °C, a u sljedećim danima tlo će se zagrijavati te bi se prema kraju tjedna mogla postići stabilna optimalna temperatura tla za sjetvu kukuruza. Srednje dnevne vrijednosti u gorju će vjerojatno biti oko 5 °C, a u nizinama te uzduž Jadrana između 10 °C i 15 °C, što je sasvim prihvatljivo za sjetvu kukuruza i povrtnica te sadnju krumpira, uz uvjet da je tlo prosušeno.

Svima koji slave, Služba za agrometeorologiju DHMZ-a želi sretan i blagoslovljen Uskrs!

Galerija
Plodovi zemlje, Foto: HRT/HRT
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRTagrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRTHRT METEO aplikacija, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!