U utorak većinom suho i danju toplije, ali i dalje razmjerno svježe, uz buru

11.10.2021.

18:50

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HTV / HRT

Nakon oblačnijeg i uglavnom na kopnu kišovitog vremena početkom tjedna - u njegovom nastavku bit će posvuda sunčanije, na Jadranu u drugom dijelu tjedna i pretežno sunčano. Prolazno više oblaka, ponegdje i malo kiše, bit će uglavnom u srijedu.

Na Jadranu će i dalje prevladavati umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, gdjekad i s olujnim udarima, pri čemu će u većini mjesta vjerojatno najvjetrovitije biti u četvrtak i petak.

Temperatura zraka uz more će se malo mijenjati, dok će na kopnu dnevna biti u blagom porastu, a jutra hladnija, ponegdje i maglovita, pri tlu uz mogućnost za mjestimičan mraz.


U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a, i koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i:

U utorak većinom suho i danju toplije, ali i dalje svježe, uz buru

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu uglavnom suho, osobito poslijepodne i uz sunčana razdoblja. Jutarnja temperatura između 5 i 8 °C, a najviša poslijepodneva od 12 do 14 °C.

U središnjoj Hrvatskoj jutro će biti hladnije, uz temperaturu od 4 do 7 °C, a moguća je i mjestimična magla. Danju promjenjiva naoblaka uz sunčana razdoblja te najvišu temperaturu od 12 do 15 °C.

Jutarnja svježina najviše će se osjetiti u gorskim krajevima, gdje će ponegdje biti magle, a nije isključena ni mogućnost slabog mraza pri tlu. Danju sunčana razdoblja, osobito na sjevernom Jadranu, ali prema večeri i u noći ponovno oblačnije. Puhat će umjerena do jaka, podno Velebita na udare i olujna bura, koja će postupno slabjeti, a more će biti umjereno valovito i valovito. U gorju dnevna temperatura oko 10 °C, na moru od 14 do 16 °C.

Toplije će danju biti i u Dalmaciji, ali će se uz jaku buru i sjeverni vjetar ponegdje činiti da je hladnije. Uz promjenjivu naoblaku, ali i dosta sunca temperatura će ipak porasti do 18 °C, u unutrašnjosti na oko 14 °C.

I na jugu Hrvatske djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Puhat će umjerena do jaka bura i sjeverni vjetar. Jutarnja temperatura između 10 i 13 °C, a najviša dnevna od 17 do 19 °C."

U srijedu oblačnije, ponegdje uz malo kiše, pa opet stabilnije, ali...

"U srijedu na kopnu ponovno oblačnije, uz povremenu kišu i hladnije. Od četvrtka posvuda stabilnije, i danju postupno toplije, ali će jutra biti hladnija pa mjestimice valja računati na maglu i slab mraz. Umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar u petak će oslabjeti.

Na Jadranu od srijede
sve sunčanije, ali od četvrtka ponovno i vjetrovitije, uz umjerenu i jaku, na udare mjestimice i olujnu buru.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!