U drugom dijelu tjedna povoljnije vrijeme za radove na otvorenome

10.10.2021.

14:04

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: HTV / HRT

Ljetna sezona iza nas bila je prilično izazovna za poljoprivrednike. Ostvareni su i neki rekordi. Primjerice, najviša izmjerena temperatura tla u sloju od 2 cm bila je u lipnju u Rijeci 60,4 °C, a i općenito na Jadranu je tlo bilo više zagrijano ů svim slojevima u odnosu na ostatak zemlje.

No, kako smo naglo ušli u ljeto tako se naglo i pozdravljamo s njim. Jedna od posljedica klimatskih promjena je da će prijelaznih jesenskih i proljetnih razdoblja biti sve manje, čemu i svjedočimo proteklih dana.

Razmjerno hladno vrijeme obilježit će i sljedeće razdoblje, posebice u kontinentalnim krajevima. Najviša dnevna temperatura vjerojatno će biti krajem razdoblja, i to oko 19 °C u Dalmaciji. Jutra će biti svježa, a u gorju je pri tlu temperatura zraka moguća i ispod točke smrzavanja te valja biti na oprezu.

U gotovo svim krajevima zemlje tijekom posljednja 4 mjeseca bilo je ispod prosječne količine oborine i vladale su relativno sušne prilike. Stoga je kiša u proteklome tjednu došla u pravi čas kako bi se moglo obaviti pripremu tla i na vrijeme posijati ozime kulture. Kiša će u mnogim krajevima padati i u prvom dijelu tjedna kada su moguće i veće količine, osobito u istočnim krajevima.
U drugoj polovini razdoblja vjerojatno neće biti značajne oborine, pa će i vrijeme biti povoljno za obavljanje radova na otvorenom. Redovito pratite dnevne prognoze oborine, između ostaloga, i u HRT METEO aplikaciji.

Srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine će se sniziti u odnosu na prethodno razdoblje te će vjerojatno biti oko 14 °C u nizinama, oko 11 °C u gorju te oko 18 °C uzduž Jadrana.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!