U srijedu manje vjetrovito i još većinom suho, jutro hladno

31.01.2023.

20:35

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

"Veljača će početi uz suho i hladno vrijeme, u gorju i popriličan snježni pokrivač - kako i priliči dobu godine.

U nastavku tjedna i mjeseca bit će promjenjive naoblake jer će nam povremeno stizati više vlažnog zraka uz tu i tamo uglavnom slabe oborine, ponajviše u četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu te u Dalmaciji, gdje je pak u petak i subotu moguća olujna bura i sjeverozapadni vjetar.

Za vikend blagi porast temperature, a već početkom idućeg tjedna raste vjerojatnost za novo zahladnjenje.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Osim uobičajene vremenske prognoze po danima i područjima, Tanja se prisjetila i rijetkog "Zelenog kometa" te dala sažetu prognozu naoblake: "Za razliku od pretežno sunčanog utorka - noć i srijeda bit će oblačniji, pa svi neće moći vidjeti rijetki prolazak Zelenog kometa.".

Spomenula je i sažetu analizu siječnja: "Početkom veljače nećemo doživjeti ni ovakvu za zimu neuobičajenu toplinu, kakva je obilježila prvi dio siječnja, u većini Hrvatske jednog od toplijih u povijesti mjerenja."

A kraj emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika 3" posvetila je meteorološkim podacima aktualnog vremena i meteorološkim motriteljima, posebice najstarijem, preminulom 30. siječnja 2022. u čak 108. godini života:

"Ove i sve ostale prognoze mogu se uspoređivati s aktualnim vremenom i podacima vidljivim na internetskim stranicama DHMZ-a, te u HRT METEO aplikaciji i na teletekstu HRT-a. Mjere ih i motre na meteorološkim postajama DHMZ-a marljivi motritelji. Najstariji među njima, koji je svakodnevno motrio i mjerio čak 67 godina - Božo Kralj, napustio nas je u 108. godini. S nadom da će i sadašnji i budući biti tako dugo vitalni, srdačno vas pozdravljam.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
Tanja Renko, Foto: Vrijeme/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U srijedu manje vjetrovito i još većinom suho, jutro hladno

Dr. sc. Tanja Renko: "Srijeda će u Slavoniji, Baranji i Srijemu početi uz oblačno te ne odveć hladno jutro. Vjerojatnost za sunčana razdoblja odnosno komadiće nebeskog plavetnila rast će sredinom dana i popodne kada će slab do umjeren jugozapadni i zapadni vjetar okretati na sjeverozapadni. Danju većinom malo toplije nego u utorak.

U središnjoj Hrvatskoj
jutarnji "minusi" bit će češći, a danju podjednake vrijednosti temperature kao u utorak ili samo blag porast. Uz promjenjivu naoblaku bit će sunčanih razdoblja, a ujutro je lokalno moguća i kratkotrajna magla.

Na zapadu zemlje prevladavat će sunčano vrijeme. Ujutro je po kotlinama u Gorskom kotaru, Lici i unutrašnjosti Istre moguća kratkotrajna magla. Puhat će mjestimice umjeren jugozapadni vjetar koji će na sjevernom Jadranu poslijepodne okretati na sjeverozapadnjak, pa će more biti malo do umjereno valovito.

Dosta sunčanih sati imat će i stanovnici srednjeg Jadrana i unutrašnjosti Dalmacije. Oblaci će se češće pojavljivati kasno navečer. Bit će i znatno manje vjetrovito nego u utorak, uz slabu i umjerenu buru, a danju većinom sjeverozapadni vjetar.

I na krajnjem jugu Hrvatske
veći dio dana vedro ili tek malo oblačno Više će oblaka biti u večernjim satima kada može pasti i poneka kap kiše. Vjetar će biti uglavnom slab, promjenjiva smjera, a pojačane bure i istočnjaka može lokalno biti ujutro te ponovno navečer."

Od četvrtka promjenjivije i hladnije

"Četvrtak će na Jadranu biti promjenjiviji, uz mjestimice malo kiše, uglavnom u Dalmaciji, a na moru se ponajprije na krajnjem jugu može stvoriti i poneka pijavica. Petak i subota ponovno vjetrovitiji, ali uglavnom suhi te uz promjenjivu naoblaku.

Znatnije oborine neće biti idućih dana ni u unutrašnjosti, no uz promjenjivu naoblaku mjestimice će pasti malo kiše ili susnježice, vjerojatnije na istoku i u unutrašnjosti Dalmacije.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijemremenska prognozae", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!