Znaju li znanstvenici ili još uvijek uče je li učinkovita i kakva obrana od tuče?

27.01.2021.

22:29

Autor: Zoran Vakula

HRT emisija Plodovi zemlje

HRT emisija Plodovi zemlje

Foto: HRT / HRT

Znaju li znanstvenici ili još uvijek uče
je li učinkovita i kakva obrana od tuče!?
Ako je - s raketama il' kad se generatori uključe?!
Ili možda bolje da se ljudi za osiguranje odluče?!

Obrana od tuče u našem dijelu Europe ima dugo tradiciju. Neki je hvale, neki kude. Tko je u pravu teško je suditi. A uskoro će se "suditi". I "presuditi". Do ovoga petka - 29. siječnja 2021. godine - na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede otvoreno je

"Savjetovanje s javnošću za Obrazac Prethodne procjene za Nacrt prijedloga Zakona o prestanku važenja Zakona o sustavu obrane od tuče.

U uvodu se navodi: "S obzirom da je sustav obrane od tuče uređen zakonom, a prema Zakonu o sustavu obrane od tuče Odluku o prestanku operativnog djelovanja obrane od tuče donosi Hrvatski sabor, potrebno je izraditi zakon o prestanku važenja zakona kojim je sustav obrane od tuče uređen. Člankom 16. stavkom 1. Zakona o procjeni učinaka propisa („Narodne novine“, broj 44/17) propisano je da ako je tijekom kalendarske godine potrebno donijeti zakon koji nije sadržan u Planu zakonodavnih aktivnosti, stručni nositelj dužan je provesti Prethodnu procjenu sukladno ovom Zakonu, a stavkom 2. istoga članka propisano je da je stručni nositelj dužan u okviru Prethodne procjene provesti savjetovanje u trajanju od najmanje 15 dana."

A još prije objave savjetovanja, tijekom prošle godine, o stanju s obranom od tuče govorila je u HRT-ovoj emisiji "Plodovi zemlje" dr. sc. Branka Ivančan-Picek, glavna ravnateljica DHMZ-a.

Galerija
HRT emisija Plodovi zemlje, Foto: HRT/HRT
HRT emisija Plodovi zemlje, Foto: HRT/HRT

Uskoro nakon sadašnje glavne ravnateljice DHMZ-a - povodom iste teme - u "Plodovima zemlje" gostovao je i nekadašnji zamjenik ravnatelja DHMZ-a, a sada umirovljeni Zorislav Šubarić, dipl. ing.

Galerija
HRT emisija Plodovi zemlje, Foto: HRT/HRT
HRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT

A osim razgovora s gostima u studiju, Vlatko Grgurić - urednik i voditelj "Plodova zemlje" potrudio se naći u arhivi ove - jedne od najdugovječnijih televizijskih emisija - i prilog pokojnog Tomislava Vučetića, dipl. ing. o počecima obrane od tuče na ovim prostorima, a i razgovarati s Nikolom Veočićem, direktorom tvrtke koja je godinama surađivala s DHMZ-om zbog obrane od tuče.

Galerija
HRT emisija Plodovi zemlje, Foto: HRT/HRT
HRT emisija Plodovi zemlje, Foto: HRT/HRTHRT emisija Plodovi zemlje, Foto: HRT/HRT

Koliko je ova tema stara i važna svjedoči i "Božja vola" - prva epizoda "Gruntovčana" - kultne hrvatske serije, koja se može pogledati na HRTi platformi. Već i sam naslov epizode može biti poticaj za promišljanje o tuči i obrani od tuče..

HRT serija Gruntovčani

HRT serija Gruntovčani

Foto: HRT / HRT

A kad sve pogledaju i poslušaju, vjerojatno će mnogi komentirati onu poznatu: "Istina je voda duboka.", a neki će vjerojatno požuriti i dati svoje mišljenje - o ovom nekome dobrom, nekome lošem umjetnom djelovanju na vrijeme - na
"Savjetovanje s javnošću za Obrazac Prethodne procjene za Nacrt prijedloga Zakona o prestanku važenja Zakona o sustavu obrane od tuče."
Rok je do petka, 29. siječnja 2021.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!