Vremenska prognoza - od ploče i magneta do "hi-techa"

14.05.2016.

Zadnja izmjena 12:00

Autor: Zoran Vakula

Ivan Rupnik i Tomislav Vučetić, 1975. godine

Ivan Rupnik i Tomislav Vučetić, 1975. godine

Foto: HTV / HRT

Povodom obilježavanja velikih godišnjica postojanja HRT-a, osim mnogobrojnih drugih programa, emisija i ljudi, nekome bi moglo biti zanimljivo prisjetiti se i meteorologa DHMZ-a koji su "vedrili" i "oblačili" na Hrvatskoj radioteleviziji prošlih desetljeća.

Galerija
Vesna Jurčec, 1958. godine, Foto: HTV/HRT
Vesna Jurčec, 1958. godine, Foto: HTV/HRTkarikatura Dinka Žibrata, oko 1969. godine, Foto: HTV/HRTkarikatura Dinka Žibrata, oko 1969. godine, Foto: HTV/HRTstudio novog Dnevnika i emisija Vrijeme, 2016. godine, Foto: HTV/HRTIvan Rupnik i Tomislav Vučetić, 1975. godine, Foto: HTV/HRT

I ne samo prognozirali vrijeme, nego i educirali, zabavljali… Postali jedan od naj - slušanijih, gledanijih i čitanijih sadržaja na gotovo svim medijskim platformama HRT-a, za neke čak i među najvažnijima.

Kao i 90-godišnji radio, i 60-godišnja televizija, i meteorologija se, i vremenska prognoza, tijekom desetljeća razvijala. Nekada se više govorilo o prošlom vremenu, i prognoziralo samo za tekući i sutrašnji dan, čak i uz pomoć karikature na temu vremenske prognoze, a danas se više vremena u većinom ograničenom trajanju emisija s vremenskom prognozom posvećuje budućnosti, čak i za 7 dana unaprijed, pa i dulje. Uostalom, ne događa li se i mnogo toga uokolo nas pod onim geslom: "brže, više, jače…"?!

I pouzdanost kompjutorskih izračuna atmosfere, koji su, uz iskustvo i znanje meteorologa, temelj za pripremanje vremenske prognoze, znatno se povećala od one u doba papira, olovke i jednostavnih računala, kada su se (anti)ciklone, tople i hladne fronte i druge meteorološke pojave na televiziji predočavale pomoću papira, ploča, magneta, stiropora… A hoće li prognoze biti "bolje" iz još modernijeg studija – vidjet će se od nedjelje. Možda će novi studio djelovati i na vedrije vrijeme i raspoloženje?!

Ako vjerojatnost ostvarivanja prognoza i ostane na dosadašnjem nivou, za neke visokom, za druge, naravno, ne dovoljnom, jamačno će se povećati zahtjevnost prezentiranja meteorološkog sadržaja, te još više - atraktivnost njegova prikaza, u čemu će pomoći i vrhunske fotografije, između ostalih, i Daniela Pavlinovića, relativno mladog, ali već svjetski poznatog dubrovačkog fotografa, čije je fotografije već više puta objavljivala i Svjetska meteorološka organizacija.

A koliko je atraktivno i zahtjevno bilo nekada – prosudite sami…

I pritom znajte da će nakon mjestimične kiš(urin)e tijekom vikenda, posebice od subote navečer do nedjelje oko podneva, u sljedećem tjednu u većini Hrvatske biti znatno više sunčana vremena nego u ovome tjednu, s rjeđom kišom. A i dugoročne prognoze za ljetne mjesece nastavljaju "pričati" staru, već dobro znanu priču iznadprosječno visoke temperature zraka, te vjerojatnog manjka oborine

U očekivanju još novijih meteoroloških vijesti – valja nam se prisjetiti i onih iz povijesti…

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!