Ponegdje obilna kiša, u Pločama i rekordna

09.09.2022.

09:12

Autor: Zoran Vakula

dnevna količina oborine (mm) na meteorološkim postajama DHMZ-a 9. 9. 2022.

dnevna količina oborine (mm) na meteorološkim postajama DHMZ-a 9. 9. 2022.

Foto: DHMZ/HTV / HRT

U skladu s prošlodnevnim vremenskim prognozama i upozorenjima tijekom četvrtka i u noći na petak u većini je Hrvatske palo barem malo kiše, a ponegdje je bilo i obilnih pljuskova s grmljavinom, čak i rekordnih.

Prema podacima mjerenja na meteorološkim postajama DHMZ-a u petak ujutro više od 100 litara kiše po četvornome metru izmjereno je u Pargu iznad Čabra - 113,5 litara i u Crnom Lugu u NP Risnjak - 165 litara te najviše u Pločama - čak 189,8 mm ili litara po četvornome metru.

Pritom ovih skoro 190 litara u Pločama nije samo više od prosjeka za cijeli rujan, nego je apsolutno najveća dnevna količina oborine na toj meteorološkoj postaji DHMZ-a, na kojoj postoje podaci od 1978. godine.

Do sada je rekordna dnevna količna oborine u rujnu u Pločama bila 123,5 mm, izmjerena ujutro 9. 9. 1982. godine, a apsolutni dnevni rekord zabilježen je 26. 8. 1995. - 161,5 mm.

Galerija
količina oborine (mm) na meteopostajama DHMZ-a od 1. do 9. 9. 2022., Foto: DHMZ/HTV/HRT
dnevna količina oborine (mm) na meteorološkim postajama DHMZ-a 9. 9. 2022., Foto: DHMZ/HTV/HRT

I tijekom petka je vrlo velika vjerojatnost za lokalno obilnu kišu, često i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Stoga su stručnjaci DHMZ-a objavili i mnogobrojna upozorenja u europskom MeteoAlarm sustavu, pri čemu za srednji i južni Jadran čak narančastog - 2. od moguća 3. stupnja:

"Lokalno moguće jače nevrijeme praćeno prolazno pojačanim vjetrom i obilnom oborinom u kratkom vremenskom intervalu. Vjerojatnost grmljavine > 70 %.
BUDITE SPREMNI na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu."

Nestabilno će u većini Hrvatske biti i tijekom svježijeg vikenda, ali uz ipak rjeđu i manje obilnu kišu. U prvom dijelu novoga tjedna ponovno će biti stabilnije, sunčanije i toplije, ponegdje vjerojatno čak i vruće...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!