Petak manje topao, uz čestu kišu i grmljavinu, ponegdje i jače pljuskove

08.09.2022.

17:01

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing. DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"U petak te u dane vikenda promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, te uglavnom uz nižu temperaturu zraka nego prošlih dana. Povremeno će u većini krajeva biti kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, na moru i neverina, pri čemu je ponegdje, osobito na Jadranu i uz njega, moguća i veća količina oborine, posebice tijekom petka, kada će mjestimice na moru puhati jako jugo.

Početkom novog tjedna sunčanije, u jutarnjim satima u unutrašnjosti s mjestimičnom maglom, na Jadranu ponegdje burom, te većinom uz ponovni porast dnevne temperature zraka.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A još detaljniju prognozu vjetra i valova po dijelovima Jadrana za nautičare i ostale koji plove pripremio je za "Regionalni dnevnik" četvrtkom Ranko Ševeljević, dipl. ing. iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a:

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Petak manje topao, uz čestu kišu i grmljavinu, ponegdje i jače pljuskove

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "I u petakistočnim hrvatskim područjima u prvim satima petka oblačno s kišom, ponegdje i pljuskovima uz grmljavinu. Već prijepodne sunčanije, a popodne i osobito navečer ponovno mjestimični pljuskovi. Temperatura ujutro od 15 do 18 °C, a danju između 24 i 27 °C.

Podjednake vrijednosti temperature zraka i u središnjoj Hrvatskoj, uz promjenjivo oblačno vrijeme sa sunčanim razdobljima. Na kišu treba računati u noći i ujutro te ponovno navečer i u noći na subotu, no pokoji pljusak ili poneka kap kiše moguća je mjestimice i tijekom poslijepodneva.

Na sjevernom Jadranu i u gorju povremeno kiša, mjestimice i oblinija, osobito na obali i otocima s izraženijim pljuskovima. Glavnina kiše vjerojatno u prvom dijelu dana, no bit će je ponegdje i popodne, posebno navečer. Puhat će na moru slabo i umjereno jugo, prolazno uz obalu prijepodne bura, a krajem dana okrenut će na jugozapadnjak. Najniža temperatura u gorskoj Hrvatskoj od 13 do 17 °C, na sjevernom Jadranu između 18 i 22 °C, a najviša dnevna od 20 do 25 °C, na obali i otocima između 24 i 26 °C.

Neverina uz lokalno obilniju kišu te prolazno pojačan vjetar će u prvom dijelu petka, ponegdje i u popodnevnim satima, biti i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije. Jugo će tijekom dana oslabjeti. A temperatura danju malo niža nego u četvrtak - između 25 i 28 °C.

Umjereno i jako jugo slabjet će kroz dan i na krajnjem jugu Hrvatske. I pritom biti promjenjivo, povremeno s kišom i grmljavinom, a lokalno i s izraženim pljuskovima pa i grmljavinskim nevremenom, poglavito u noći i prijepodne. Bit će malo manje toplo nego u četvrtak."

I dalje promjenjivo

"Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima na kopnu u dane vikenda te u ponedjeljak, kada ujutro mjestimice može biti magle. Kiša povremeno u subotu, ponegdje i u nedjelju, a u ponedjeljak će biti rjeđa. Temperatura još malo niža nego u petak.

Na Jadranu mjestimična kiša za vikend, osobito u subotu, a početkom novog tjedna sunčanije i većinom suho. Jugo će skroz oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak i zapadnjak pa na sjeverozapadnjak, u nedjelju i ponedjeljak bit će i bure.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!