Najhladnije jutro od prošle zime, ponegdje i dulje

25.01.2022.

09:39

Autor: Zoran Vakula

najniža temperatura zraka na metepostajama DHMZ-a 25. 1. 2022.

najniža temperatura zraka na metepostajama DHMZ-a 25. 1. 2022.

Foto: DHMZ / HRT

"Kad će, ako ne sada?!", "Zdravo hladno.", "Napokon prava zima." i slični komentari mogli su se u utorak ujutro čuti kojegdje od onih željnih za doba godine primjerenom vremenu. Iako, naravno, ima i onih kojima ova siječanjska hladnoća ne odgovara.

Kako god, prema službenim mjerenjima na meteorološkim postajama Državnog hidrometeorološkog zavoda Republike Hrvatske (DHMZ) na 2 metra visine najniža temperatura zraka 25. siječnja 2022. godine bila je:

-14 °C Lipik

-13 °C Daruvar, Kutina i Plitvička jezera

-12 °C Gospić, Slavonski Brod i Zavižan

-11 °C Bjelovar, Gorice pokraj Nove Gradiške, zračna luka Osijek, Plaški i Sinj

-10 °C Bednja, Brestovac, Križevci, Kutjevo, Osijek, Puntijarka, Sisak, Valpovo-Tiborjanci, Vinkovci-Novo Selo, Velika Gorica

...


najniža temperatura zraka na metepostajama DHMZ-a 25. 1. 2022.

najniža temperatura zraka na metepostajama DHMZ-a 25. 1. 2022.

Foto: DHMZ / HRT

Valja spomenuti kako je na 5 cm iznad tla temperatura zraka bila i niža - najniža:

-15 °C
 Daruvar i Slavonski Brod
-14 °C Beli Manastir, Bjelovar, Gospić, Sinj, Sisak i Zavižan,

a "minusa" je pri tlu bilo i na gotovo svim ostalim mjernim postajama, osim u Malom Lošinju, gdje je izmjeren +1 °C. No,

-1 °C Senj
-3 °C Hvar, Poreč i Silba
-4 °C Komiža i Split
...

U BiH ponegdje i hladnije


Za moguću "utjehu" - prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine kod naših je susjeda ponegdje bilo i hladnije - najniža temperatura zraka na 2 metra visine u Jajcu je bila -17 °C, a na Bjelašnici i u Bugojnu čak -19 °C.


U Zagrebu posljednji put hladnije još 1. ožujka 2018.!?


I dok se zahvaljujući DHMZ-u i pregledu "negativnih" temperaturnih rekorda službeno zabilježenih na meteorološkim postajama u Hrvatskoj možemo tješiti kako je ovo jutro još i "toplo" u odnosu na mnogobrojna u prošlosti, možda je zanimljivo spomenuti kako je u Zagrebu, primjerice, na meteorološkoj postaji u Maksimiru, niža temperatura od današnjih -8,6 °C posljednji put izmjerena još 1. ožujka 2018. godine, kada je bilo -14,6 °C?!

U Dubrovniku 3. najhladnije jutro na dan 25. siječnja!?


U Dubrovniku je pak jutros najniže izmjereno -0,5 °C, što je naizgled daleko od siječanjskih -7,0 °C - apsolutno najniže temperature zraka na toj meteopostaji DHMZ-a izmjerene 14. 1. 1968. godine - ali ipak treća najniža temperatura zraka na toj postaji na dan 25. siječnja, a podaci postoje od 1961. godine. Stoga ne treba čuditi što na tom području, kao i u istočnoj Hrvatskoj, postoji opasnost od hladnog vala koji može djelovati na zdravlje, kao ni upozorenja Hrvatskog Crvenog križa.

Tijekom pretežno sunčanog utorka najviša temperatura zraka u većini će krajeva - osim vjerojatno samo u gorju - biti "pozitivna", uz spominjanje "zubatog sunca" barem od nekih, ali već navečer ponovno slijede "minusi", koji će tijekom noći na srijedu i u srijedu ujutro uglavnom - ali ne i baš posvuda - biti manje "debeli" od ovih u utorak.

Detaljnije informacije iskusnih stručnjaka Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se spoznati na mnogobrojnim medijskim platformama HRT-a, pri čemu one za HTV priprema dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!