HRT METEO - novosti za Hrvatsku, a i izvan nje

05.01.2018.

19:04

Autor: Zoran Vakula

HRT METEO aplikacija

HRT METEO aplikacija

Foto: HRT / HRT

Nakon početnog iznenađujućeg uspjeha i već u prvom tjednu više od 50 000 korisnika samo meteoroloških informacija DHMZ-a i HRT-a, te kasnijih proširenja, posebice s prometnim informacijama HAK-a, HRT METEO prošlih je dana dopunjen s novih obilježjima, zanimljivim ne samo korisnicima u Hrvatskoj, nego i u susjednim zemljama, pa i u Europi.

ŠTO JE NOVO?

- stanje vremena i prognoza za 44 europska grada
- radarska slika oborine DHMZ-a
- Mjesečeve mijene
- izlasci i zalasci Sunca
- veća mogućnost "widget"-a.

GDJE SKINUTI HRT METEO?

- za android mobilne uređaje,
- za iOS mobilne uređaje.

U najnovijem obliku HRT METEO aplikacije dostupne na android i iOS mobilnim uređajima, osim već poznate mogućnosti spoznaje aktualnog vremena i subjektivnih prognoza za Hrvatsku stručnjaka Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), te prometnih informacija Hrvatskog autokluba (HAK), uključujući i mnogobrojne kamere - od sada se mogu pratiti i radarske slike oborine s radara DHMZ-a, podaci izlazaka i zalazaka Sunca te Mjesečevih mijena. Brža je dostupnost podataka, veća mogućnost izbora "widget"-a, a dodane su još neke specifične animacije vremena. Velika je novost i mogućnost pregleda aktualnog i prognoziranog vremena za 10 gradova u bližoj okolici Hrvatske, te za još 34 europska glavna grada.

Aplikaciju su zajednički izradili HRT i DHMZ, a od svojega pokretanja u rujnu 2016. godine do danas doživjela je nekoliko poboljšanja i nadogradnji - najveću s mnogobrojnim podacima HAK-a, te danas ima oko 200 000 preuzimanja.

HRT METEO omogućuje praćenje mjerenja i motrenja sa službenih meteoroloških postaja DHMZ-a prema standardima Svjetske meteorološke organizacije (SMO) te prognoze stručnjaka DHMZ-a koje su se prije postojanja HRT METEO mogle čuti samo na lokalnim postajama Hrvatskoga radija (HRT – HR) i gledati u emisijama s meteorološkim sadržajem na programima Hrvatske televizije (HRT – HTV).

Subjektivna prognoza

Za razliku od gotovo svih ostalih sličnih aplikacija, u kojima su prognoze rezultat računalnoga izračuna jednoga modela atmosfere, u aplikaciji HRT METEO školovani meteorolozi prognostičari s višegodišnjim iskustvom svakodnevno analiziraju podatke o trenutačnim vremenskim prilikama i prognoze stotinjak izračuna različitih modela atmosfere te daju svoje procjene budućega vremena za mjesta i područja, i to ne samo prognoze, uključujući i onu posebnu za nautičare, nego i upozorenja na opasne vremenske pojave.

Smanjena vjerojatnost pogreške

Vjerojatnost pogreške je smanjena jer se za više od dva dana unaprijed prognozira za područje, a ne za mjesto. Prognoze za danas i sutra postoje za 55 mjesta u Hrvatskoj, i još 44 europska grada, a za prekosutra i sljedeća dva dana za osam većih hrvatskih područja: središnju, istočnu i gorsku Hrvatsku, unutrašnjost Istre i Dalmacije te za sjeverni, srednji i južni Jadran. A za još dodatna dva dana – peti i šesti u odnosu na dan izrade prognoze - postoje najvjerojatniji izgledi vremena - prognoza znaka prevladavajućeg ili značajnog vremena, po potrebi i vjetra, te najniže i najviše dnevne temperature, posebno za cijelo kopneno i primorsko područje Hrvatske.

HRT meteo sadrži:

Posljednja dostupna mjerenja sa službenih meteoroloških postaja DHMZ-a najbližih traženim mjestima:

- temperatura zraka (°C),
- smjer i brzina vjetra (m/s),
- tlak zraka sveden na morsku razinu (hPa),
- tendencija tlaka u odnosu na prošlo mjerenje (hPa/h),
- relativna vlažnost zraka (%)
- temperatura mora (°C),
- količine oborine u posljednjih 12 i/ili 24 sata (mm/12 ili 24h),
- visine snijega (cm).

Posljednje radarske slike oborine s radara DHMZ-a.

HAK-ova izvješća stanja u prometu, uključujući posljednje slike s web kamera, te savjete vozačima.

Izlaske i zalaske Sunca u traženom mjestu prema algoritmu NOAA-e.

Mjesečeve mijene - ne samo u slikovnom obliku tijekom opisa stanja neba tijekom noći, nego i dan nastupa.

Prognoze:


- znakovna i brojčana za 55 mjesta u RH za tekući i sutrašnji dan,
- znakovna i brojčana za 44 grada u Europi, pri čemu 10 iz susjednih država RH,
- za 8 hrvatskih područja: tekstualne prognoze za tekući i sutrašnji dan, te znakovne i brojčane prognoze za prekosutra i još 2 dana unaprijed. Područja su: središnja, istočna i gorska Hrvatska, unutrašnjost Istre i Dalmacije, te sjeverni, srednji i južni Jadran,
- za dodatna 2 dana izgledi vremena, posebno za kopnenu Hrvatsku, posebno za primorsku,
- posebna tekstualna nautička prognoza za Jadran, s naglaskom na vjetrene prilike, stanje mora i vidljivost,
- tekstualna prognoza - napisana od školovanog meteorologa s višegodišnjim iskustvom nakon analize prošlog i aktualnog vremena, te stotinjak izračuna različitih modela atmosfere,
- znakovna prognoza predstavlja prevladavajuće ili značajno vrijeme toga dana za određeno mjesto ili područje,
- brojčana prognoza predstavlja najnižu i najvišu dnevnu temperaturu zraka u nekom mjestu, a za područje prevladavajuću ili značajnu najnižu i najvišu temperaturu zraka,
- biometeorološka prognoza za područje u kojem se nalazi traženo mjesto u RH
- osjeta ugode za mjesta u RH,
- prognoza UV indeksa u 14h (zimi u 13h) za traženo mjesto u RH,
- prometna prognoza stručnjaka HAK-a,
- video prognoza iz emisije Vrijeme.

Upozorenja na opasne vremenske pojave:


- za 8 područja RH za vjetar, smrzavanje, grmljavinsko nevrijeme, maglu, iznimno nisku i visoku temperaturu zraka, kišu,
- notifikacije samo poneku minutu nakon što je službujući meteorolog DHMZ-a napisao upozorenje

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!