Novi travanjski rekordi

07.04.2021.

08:48

Autor: Zoran Vakula

rekordna najniža dnevna temperatura zraka i visina snijega u travnju

rekordna najniža dnevna temperatura zraka i visina snijega u travnju

Foto: HRT / HRT

"Crne" slutnje su se ostvarile. U srijedu, 7. travnja, ponegdje je izmjerena rekordno niska najniža dnevna temperatura zraka u travnju, barem prema trenutačno dostupnim podacima, koje tek trebaju potvrditi klimatolozi DHMZ-a. Nikada u znanoj povijesti mjerenja temperatura zraka u nekim mjestima nije bila tako niska tako kasno u proljeće. A i visina snijega je u nekim mjestima kao nikada do sada u travnju.

Nakon velike promjene vremena - snijega, bure i zahladnjenja tijekom utorka te razvedravanja u noći na srijedu - zbog dodatnog noćnog ohlađivanja iznad snijegom prekrivenog tla - temperatura zraka spustila se do vrijednosti kakve u travnju još nisu zabilježene u povijesti mjerenja.

U meteorološkim kućicama na 2 metra visine novi su "negativni" travanjski rekordi (°C):
Gospić    -12,0
Delnice     -9,6
Ogulin      -9,0
Karlovac   -7,4
Bednja     -7,1
Zagreb Maksimir -4,8
Rijeka      -1,2

Pritom valja spomenuti kako se u Bednji mjeri tek od 2006. godine, Delnicama od 1981., dok su u Karlovcu i Ogulinu dostupni podaci od 1949. godine, u Rijeci od 1948. godine, a u Gospiću čak od 1872.!

Detaljnije analize mjerenja sa svih meteoroloških i klimatoloških postaja DHMZ-a vjerojatno će potvrditi još poneki rekord, možda čak i u drugim hrvatskim krajevima, ne samo u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, te na sjevernom Jadranu, budući da je temperatura zraka kojegdje bila blizu rekordne, primjerice na splitskom Marjanu samo 0,4 °C, a travanjski je rekord 0,3 °C.

Ne bi trebalo začuditi ni ako se ponegdje izmjerila ekstremno niska temperatura zraka (°C) na 5 cm iznad tla. Podaci su "zastrašujući" - vjerojatno za mnoge biljke i pogibeljni:
-17 Gospić
-14 Ogulin
-13 Karlovac, Ličko Lešće, Zavižan
-12 Parg (Čabar), Pazin
-11 Polje Čepić

-10 Varaždin, Zagreb Maksimir
i dr.


Osim temperature zraka, i visina snijega ponegdje je u srijedu ujutro bila rekordna.
Prema trenutačno dostupnim podacima, koje klimatolozi DHMZ-a još trebaju provjeriti i potvrditi, novi su travanjski rekordi visine snijega (cm):

Imotski 6
Knin      6
Sinj       4
Šibenik  1


Nakon ovih "negativnih" rekorda, i prošlogodišnjih, također travanjskih, ali na njegovom samom početku, vjerojatno će netko posumnjati i kojekako komentirati globalno zatopljenje i klimatske promjene, zaboravljajuću pritom na mnogobrojne "pozitivne" rekorde i čestu iznadprosječno visoku temperaturu zraka. Upravo ovi sve češći i žešći ekstremi potvrđuju da se atmosfera - i mi u njoj - nalazimo u "poremećenom" stanju. A priroda teži ravnoteži... Hm, može(mo) li se uopće vratiti u "normalu"?!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!