U subotu pretežno suho, sunčano i vruće

06.08.2021.

16:01

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HRT / HRT

"Idući dani bit će prevladavajuće sunčani i danju ponovno vrući, osobito nedjelja, koja će u idućih tjedan dana u većem dijelu unutrašnjosti vrlo vjerojatno biti i najtopliji dan. Nestabilnosti su najvjerojatnije potkraj nedjelje, s dolaskom malo svježijeg zraka, a na zadovoljstvo mnogih temperatura će noću i dalje biti razmjerno ugodna za spavanje.

Na Jadranu će i noći biti sve toplije, od utorka u mnogim krajevima ponovno i vrlo tople. Osim toga, treba izdvojiti i u nedjelju umjereno i jako jugo, s kojim će - uz razmjerno visoku dnevnu temperaturu - biometeorološke prilike biti nepovoljnije.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U subotu pretežno suho, sunčano i vruće

dr. sc. Tanja Renko: "U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu nakon ugodne noći uz temperaturu uglavnom od 14 do 16 °C danju biti vruće. Prevladavat će sunčano vrijeme uz uglavnom slab jugoistočni vjetar.

Slabog, a u gorju i umjernog južnog i jugozapadnog vjetra bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Zbog toga će i jutro biti neznatno toplije, a porast temperature većina će više osjetiti tijekom dana jer će uz obilje sunčana vremena ponovno biti vruće.

Samo neke bi nakratko mogao omesti poneki pljusak sredinom dana i popodne, uglavnom u unutrašnosti Istre te u riječkom zaleđu. Nakon ugodnog, u gorju i svježeg jutra te ponegdje maglovitog - danju će uz obilje sunca temperatura brzo rasti - najviša dnevna bit će od 28 do 31 °C, a u višim predjelima Gorskog kotara i Like između 21 i 25 °C. Puhat će jugozapadni i južni vjetar, na sjevernom Jadranu jugo.

Jugo će na srednjem Jadranu, posebno prema otvorenom moru, biti i umjereno jako, pa će more biti umjereno valovito. Na nebu će i uz more i u unutrašnjosti Dalmacije tek povremeno i mjestimice biti uglavnom visokih koprenastih oblaka - dakle pravi ljetni dan. Nakon tople noći danju vruće.

Vruće i na jugu Hrvatske pa će mnogi tražiti osvježenje u moru čija je temperatura između 25 i 27 °C. Imajte na umu da je indeks opasnosti od UV zračenja uz prevladavajuću vedrinu vrlo visok pa izbjegavajte izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana."

I u nedjelje vruće, zatim ponegdje manje toplo


"Osvježenje, povremeno i hladovina, tražit će se i idućih dana, koji će na Jadranu biti sunčani te još malo topliji, danju vrući, a i noći će u nekim mjestima biti vrlo tople. Jugo će u nedjelju još biti umjereno i jako, zatim će oslabjeti, na sjeveru kratkotrajno okrenuti na buru. U utorak će zapuhati sjeverozapadnjak.

Nedjelja će u unutrašnjosti biti vruća i sunčana, no popodne i navečer na sjeverozapadu su vjerojatni pljuskovi i grmljavina. Naime, polako će stizati malo svježiji zrak zbog čega će u ponedjeljak vrućina popustiti.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!