U ponedjeljak većinom suho i sunčano, ali posvuda ne i vruće

08.08.2021.

16:19

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HRT / HRT

"U novome tjednu pretežno sunčano, ali u većini kopnenih krajeva manje vruće nego u nedjelju, uz katkad umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, te uz povremeno lokalno jači razvoji oblaka i poneki pljusak, posebno u srijedu.

Na Jadranu temperatura zraka i dalje malo viša od uobičajene za doba godine, a s akumulacijom topline postojat će i opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, posebno u Dalmaciji, gdje će noći biti i vrlo tople.
", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U ponedjeljak većinom suho i sunčano, ali posvuda ne i vruće

dr. sc. Tanja Renko: "Ponedjeljak će na istoku Hrvatske početi toplijim jutrom od nedjeljnog zbog oblačnije noći te umjerenog sjevernog i sjeverozapadnog vjetra, koji će prijepodne oslabjeti, a i oblaci će se brzo razići te će uz uglavnom sunčano vrijeme najviša dnevna temperatura biti između 28 i 31 °C.


U središnjoj Hrvatskoj manje toplo, uz izostanak vrućine. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od 16 do 18 °C, a najviša poslijepodnevna između 27 i 29 °C. I pritom ujutro često povećana naoblaka nakon koje slijedi razvedravanje, uz vjetar uglavnom slab sjeverni i sjeveroistočni.

Danju manje toplo bit će i u gorju, gdje će također u jutarnjim satima biti dosta oblaka, rijetko i uz poneku kap kiše. Popodne obilje sunca kojeg će na sjevernom Jadranu biti cijeli dan. Umjerenu buru, koja će puhati uglavnom kratkotrajno ujutro i to podno Velebita, danju će zamijeniti slab vjetar s mora.

U Dalmaciji i dalje vedrina i vrućina. Nakon ponegdje i vrlo tople noći danju će temperatura porasti na vrijednosti između 32 i 36 °C, koliko može biti ponegdje u unutrašnjosti pa će na snazi biti upozorenje na toplinski val.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će more temperature oko 26 °C biti mirno ili malo valovito, ujutro još ponegdje na otvorenom i umjereno valovito, budući da će umjereno jugo prijepodne sasvim oslabjeti."

I u nastavku tjedna većinom sunčano, ali ponegdje i nestabilno


"I u utorak će vjetar na Jadranu biti uglavnom slab, a sredinom tjedna će puhati umjerena, mjestimice i jaka bura i sjeverozapadnjak. S njima, i uz nastavak pretežno sunčanog vremena, na nezadovoljstvo nekih neće stići osvježenje, štoviše vrućina se nastavlja, a uz njezinu akumulaciju povećat će se i opasnost od toplinskog vala.

U većini kopnenih krajeva velike vrućine će u drugom kolovoškom tjednu izostati, izuzev unutrašnjosti Dalmacije, gdje će najviša temperatura i dalje biti oko 35 °C. Prevladavat će sunčano vrijeme, no neće biti sasvim stabilno, posebno u srijedu, kada će lokalni pljuskovi biti najrasprostranjeniji.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!