Ni u petak nema znatnije promjene - sunce, oblaci, toplina i lokalni pljuskovi

08.06.2023.

16:27

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"Do kraja tjedna lokalni pljuskovi u unutrašnjosti u poslijepodnevnim satima bit će česti, mjestimice i izraženiji, a na Jadranu će povećana vjerojatnost nestabilnosti biti uglavnom na sjevernom dijelu, posebice u subotu. Za one koji će osvježenje potražiti u moru, njegova će temperatura biti uglavnom od 21 °C na sjeveru do 24 °C na jugu.

Početkom sljedećeg tjedna posvuda manje nestabilno, ali ne zadugo - jer od sredine tjedna ponovno raste vjerojatnost za pljuskove. Bit će i malo manje toplo, na Jadranu uz umjerenu do jaku buru.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A još detaljnija tjedna prognoza vjetra, valova i nestabilnosti na Jadranu - za nautičare i ostale koji planiraju ploviti - postoji četvrtkom u "Regionalnom dnevniku". Ovoga četvrtka pripremio ju je dr. sc. Marijan Tadin iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Ni u petak nema znatnije promjene - sunce, oblaci, toplina i lokalni pljuskovi

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U petak u istočnim hrvatskim krajevima djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, a ujutro je mjestimice moguća magla. Uz jači razvoj oblaka lokalno će biti kiše, najčešće u obliku pljuskova s grmljavinom, koji ponegdje mogu biti i izraženiji. Najviša temperatura između 25 i 27 °C.

Podjednako toplo i u središnjoj Hrvatskoj. U početku djelomice sunčano, a od sredine dana uz jači razvoj oblaka raste vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu, ponegdje i izraženije.

Veća količina kiša u kraće vrijeme može lokalno pasti i u gorskim krajevima, osobito sredinom dana i poslijepodne, a pljuskovi i grmljavina mogući su i u unutrašnjosti Istre te uz obalu sjevernog Jadrana. Sunčanije će biti na moru, uz malu, ponegdje i umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, a more mirno ili malo valovito. 

Na srednjem Jadranu
će prevladavati sunčano i vrlo toplo. Uz umjeren razvoj oblaka postoji mala vjerojatnost za poneki pljusak. Veća vjerojatnost za pljuskove je u unutrašnjosti Dalmacije, osobito od sredine dana. Uz obalu će puhati slab do umjeren jugozapadni i zapadni vjetar. Najviša temperatura zraka oko 27 °C.

Vrlo toplo bit će i na jugu Jadrana, uz temperaturu zraka između 25 i 28 °C, dok je temperatura mora između 22 i 24. Prevladavat će sunčano uz slab do umjeren jugozapadni vjetar, prema otvorenom i sjeverozapadni."

I dalje nestabilno

"Promjenljivo i nestabilno zadržat će se na kopnu do kraja tjedna, uz mjestimičnu kišu, najčešće u obliku pljuskova s grmljavinom, koji lokalno mogu biti izraženiji. Početkom sljedećeg tjedna kratkotrajno smirivanje vremena.

Na Jadranu i dalje pretežno sunčano i vrlo toplo. U subotu ipak postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu, osobito na sjevernom Jadranu.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!