U četvrtak uz južinu još toplije, ali i povremena mjestimična kiša

08.03.2023.

20:48

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

"Do subote se nastavlja promjenjivo vrijeme, uz južinu i povremenu mjestimičnu kišu, uglavnom na Jadranu i poneki izraženiji pljusak, osobito u petak na južnom dijelu. Pritom će u četvrtak i petak i dalje biti neuobičajeno toplo, posebice u kopnenom području.

S pritjecanjem hladnijeg zraka u subotu svježije, a razvedravanje stiže u noći na nedjelju koja će vrlo vjerojatno biti dan s najviše sunčanih sati u ovome tjednu diljem Hrvatske. No, na Jadranu će biti i vrlo vjetrovita, uz jaku i olujnu buru, koja će već u uglavnom suh ponedjeljak oslabjeti. Dolazak novih oblaka najava su vjerojatne promjene vremena u utorak.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U četvrtak uz južinu još toplije, ali i povremena mjestimična kiša

Dr. sc. Tanja Renko: "U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu iznadprosječno toplo te vrlo vjetrovito, posebno u prvom dijelu dana. Jak i vrlo jak jugozapadnjak sredinom dana okretat će na zapadni vjetar, zatim i slabjeti, a dojmu proljetnog vremena pridonijet će i poneki popodnevni pljusak praćen grmljavinom.

Malo kiše, pa i u obliku ponekog pljuska bit će moguće mjestimice i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također neuobičajena toplina i jak vjetar obilježiti dan. Naime - uz promjenjivu naoblaku bit će sunčanih razdoblja s kojima će temperatura porasti na čak oko 18 °C.

Na zapadu zemlje oblačnije, posebno prijepodne kada će i mjestimična kiša biti češća. Prema večeri oblaka će biti manje pa će rasti vjerojatnost za sunčana razdoblja, posebno na sjevernom Jadranu. Puhat će jugozapadnjak, u gorju vrlo jak, na udare moguće i olujan, a na moru i jugo, koje će ujutro biti pojačano, zatim većinom umjereno.

U Dalmaciji će također jugo i južni vjetar ujutro još ponegdje biti pojačani, zatim će slabjeti pa će more biti uglavnom umjereno, a popodne i malo valovito. Uz promjenjivu naoblaku mjestimice kiša, a sunčana razdoblja bit će u većini predjela češća popodne.

I na krajnjem jugu Hrvatske vrlo promjenjivo, ponegdje s kišom, a može i zagrmjeti. Južina se nastavlja pa se i temperatura zraka neće znatnije mijenjati u odnosu na srijedu."

Do subote razmjerno toplo, ali i promjenjivo


"Toplije od uobičajenog za prvu polovinu ožujka bit će i u petak i subotu pod vladajućim utjecajem južine koja će podržavati vrlo promjenjivo vrijeme. U petak i uz dosta vjerojatne izraženije pljuskove, posebno na jugu Jadrana. U noći sa subote na nedjelju zapuhat će bura, često jaka, ponegdje i olujna, koja će donijeti razvedravanje i blagi pad temperature.

Nedjelja će i u unutrašnjosti biti stabilna i uz mnogo sunčanih sati, a ujutro će biti i mraza. Do tada promjenjivo, a u petak i dosta toplije od uobičajenog. No kako to u ožujku često biva, već za vikend svježije.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!