I u utorak nestalno, uz južinu i povremenu mjestimičnu kišu

06.03.2023.

14:35

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HTV / HRT

"Promjenljivo, u neke dane i vjetrovito te osobito na kopnu iznadprosječno toplo vrijeme obilježit će cijeli tjedan.

Nema dana u kojem kiše neće biti barem malo, ponegdje, češće u gorju i na sjevernom Jadranu, a veća vjerojatnost za pljuskove postoji na južnom dijelu u petak.

Najviše vjetrovito na Jadranu će vjerojatno biti u srijedu, uz umjereno do jako jugo i južni vjetar, a u većini unutrašnjosti u četvrtak, kada će puhati umjeren do jak jugozapadnjak.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTv/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

I u utorak nestalno, uz južinu i povremenu mjestimičnu kišu

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U utorak u istočnoj Hrvatskoj promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Uz više oblaka u prvom dijelu dana može pasti malo kiše. Jutro toplije nego u ponedjeljak, uglavnom bez mraza, a uz umjeren jugozapadnjak najviša temperatura od 13 do 15 °C.

U središnjoj Hrvatskoj jutarnja temperatura podjednaka, a dnevna malo niža. Također oblačnije u prvom dijelu dana, kada mjestimice može pasti malo kiše, a sunčana razdoblja bit će dulja poslijepodne. Vjetar većinom umjeren jugozapadni.

Umjerenog, prema večeri i jakog jugozapadnjaka bit će u gorju te prema otvorenom sjevernog Jadrana, a uz obalu će puhati većinom umjereno jugo i južni vjetar. Malo kiše past će u gorskim krajevima te na Kvarneru, dok će najviše sunčanih sati biti u Istri. Sunčanije će poslijepodne biti i u gorju. Najniža temperatura zraka od 0 do 4 °C, na Jadranu između 7 i 9 °C, a najviša dnevna od 7 do 10 °C, na Jadranu između 12 i 14 °C.

Djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Mjestimice će pasti malo kiše, češće u prvom dijelu dana. Puhat će umjereno jugo i južni vjetar, u unutrašnjosti i jugozapadnjak. Najviša temperatura između 14 i 16 °C, a jutarnja u unutrašnjosti između 3 i 5 °C, uz obalu i na otocima od 8 do 10 °C.

Podjednako toplo i na jugu Hrvatske. Uz promjenjivu naoblaku povremeno će biti kiše, uglavnom u prvom dijelu dana. Umjereno jugo i južni vjetar prema otvorenom će jačati pa će i more biti malo do umjereno valovito, prema otvorenom i valovito."

Nastavak promjenjivog vremena


"I sljedećih dana na kopnu promjenljivo, povremeno s kišom, češćom u četvrtak kada će puhati umjeren i jak jugozapadni vjetar. Kiše uglavnom neće biti mnogo, a temperatura će postupno rasti.

Promjenjive naoblake i povremene kiše bit će i na Jadranu, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom, uglavnom u petak. Puhat će umjereno i jako jugo i jugozapadnjak. Postupno toplije.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTDunja Plačko-Vršnak, Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza koju je dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća", u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!